Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je danas da postoji mogućnost sporazumnog regulisanja odnosa sa hrvatskom "Elektroprivredom" o njenim potraživanjima prema Termoelektrani /TE/ "Gacko".

petar djokic

Đokić je u Narodnoj skupštini, u okviru tačke "Aktuelni čas", rekao da je "Elektroprivreda" Hrvatske ranije uputila pismo kojim obavještava Srpsku da je spremna za otvaranje pitanja regulisanja odnosa kada je riječ o TE "Gacko" na osnovu samoupravnog sporazuma još od prije rata koji je u vezi sa ulaganjima u taj objekat.

On je, u odgovoru na pitanje poslanika Krste Jandrića /NDP/ kako riješiti problem nastao zbog toga što ta hidroelektrana za rad nelegalno koristi vodu Bilećkog jezera, naveo da je početkom rata regulisano da HE "Dubrovnik" jednom mašinom proizvodi struju koja će se vraćati Srpskoj, a da druga mašina proizvodi struju za Hrvatsku.

"Hrvatska je na taj način, odnosno na toj mašini proizvela oko šest megavata struje, a od TE `Gacko` potražuje pet megavata struje, i tu ima prostora za razgovor", rekao je Đokić.