U Banjaluci je danas predstavljen projekat "Krajm stopers", odnosno uspostavljanje sistema doušnika posredstvom kojeg se građaninu koji prijavi informacije o kriminalnoj aktivnosti plaća i do 1.000 dolara.

dousnik krimnal policija

Direktor Službe za sprovođenje zakona "Krajm stopers" DŽim Fuda rekao je danas da se u SAD od uspostavljanja sistema doušnika, koji je u BiH zaživio danas, utrostručio broj anonimnih dojava o kriminalu, a udvostručio broj hapšenja.

On je naveo da su projektom obuhvaćene četiri zemlje Balkana - BiH, Srbija, Hrvatska i Slovenija, a građani mogu prijaviti kriminal anonimno posredstvom besplatne aplikacije "Krajm stopersa", kojom se može poslati video, audio-zapis ili fotografija.

"Podnesu dojavu nama `Krajm stopersima` i dobiju broj, a ako njihova dojava rezultira hapšenjem i podizanjem optužnice biće nagrađeni sa 1.000 dolara", rekao je Fuda novinarima u Banjaluci prije predstavljanja projekta, odnosno uspostavljanja sistema doušnika predstavnicima policija iz regiona.

On je dodao da će aplikacija "Krajm stopersa" kasnije biti proslijeđena policijskim agencijama, te napomenuo da su dojavljivači sigurni jer niko ne zna ko su.

"Veoma je važna uključenost medija da bi se znalo kako se aplikacija može preuzeti", naglasio je Fuda i dodao da će projekat podstaći i kriminalce da odaju jedni druge.

Sredstva za realizaciju projekta obezbjeđuju "Krajm stopersi".