Pripadnici trebinjske Policijske uprave riješili su svih 16 teških krađa i krađa, te druga krivična djela počinjena na području Veličana kod Trebinja i okolnih sela ove i prethodnih godina, rekao je danas načelnik te uprave Žarko Laketa.

pu trebinje zaplijena oruzja i droge (2)

On kaže da je rezultat uspješne akcije dugotrajni operativni rad policije, napominjući da su prilikom aktivnosti u Veličanima i okolnim mjestima, osim krađa, riješena još tri krivična djela koja se odnose na neovlaštenu proizvodnju i promet droge i oružja ili eksplozivnih materija.

Laketa je rekao novinarima da će protiv počinioca krivičnih djela biti podnesen izvještaj, podsjećajući da su u akciji uhapšeni otac i sin, čiji su inicijali A.A. i D.A, koji su predati u nadležnost Okružnog tužilaštva u Trebinju, a koji su nakon obrade pušteni na slobodu.

On je precizirao da su u dvodnevnoj akciji pronađeni jedna automatska, dvije poluautomatske i jedna vazdušna puška, više komada municije, te oko pet kilograma marihuane, 22 sjemenke indijske konoplje i registarske tablice.

Laketa je naveo da je policija tokom akcije pronašla ukradene predmete - traktorski plug, dijelove kazana za rakiju, motorne testere, šporet, frižider, masažer, električne grijalice, fotoaparate, noćni sobni ormarić, ekspres-lonac, dvogled, tranzistor, armaturna kliješta, roštiljsku mrežu, pumpu za vodu, trimer, odjevne predmete i posteljinu.

On je napomenuo da su mještani Veličana uputili dopis policiji u kome su zatražili da hitno budu rasvijetljene krađe na ovom području, dodajući da je ova reakcija mještana uslijedila kada je akcija već bila u završnoj fazi.

"Najgora stvar je miješati se bilo kome u rad. Pustite da policija radi svoj posao. Kada mi to ne budemo radili kako treba onda treba neko da odgovara, a u ovom slučaju to bih bio ja, kao načelnik Policijske uprave", rekao je Laketa.

On je istakao da pripadnici trebinjske policije odlično obavljaju svoje zadatke i da "dnevno rade ne 24, već 48 časova i imaju toliko prekovremenog rad da im se kroz zakone to ne može nadoknaditi".

Govoreći o krivičnom djelu pokušaj ubistva koje je evidentirano u noći između 9. i 10. juna u Trebinju, Laketa kaže da je lice čiji su inicijali D.K, za koje postoje operativna saznanja da je počinilo ovo djelo, u bjekstvu, te da je za njim raspisana potraga, jer je od ranije poznato policijskim strukturama u BiH.

On je naveo da je ovo lice do 2012. godine počinilo 11 krivičnih djela, te da se u zatvoru nalazio od 2013. do 2015. godine.

Kada je riječ o radu pripadnika Policijske uprave Trebinje, Laketa je pohvalio Odjeljenje za borbu protiv ekstremizma i terorizma i istragu ratnih zločina.

"U ovoj godini podneseno je pet izvještaja za počinjene ratne zločine, a u toku je priprema za još jedan", rekao je Laketa i podsjetio da je riječ o teškim krivičnim djelima ratnog zločina koje su počinili i visokopozicionirani generali iz BiH i Hrvatske.

Kada je riječ o presijecanju rute preko koje se trguje narkoticima, Laketa je rekao da saradnja između policijskih agencija koje operativno pokrivaju zonu odgovornosti Policijske uprave Trebinje mora da bude na visokom nivou.

On smatra da nije korektno što kolege iz Granične policije BiH, prilikom nedavnih istupa u javnost, nisu rekli da su informacije za posljednju zapljenu oko 86 kilograma droge dobili od Policijske uprave Trebinje, odnosno Policijske stanice Gacko.