Teritorija Srbije je na mapi internet pretraživača Google manja za 11.000 hektara, jer je granica prema Hrvatskoj vraćena na onu iz vremena Austrougarske carevine.

google karta srbije

Beogradske "Večernje novosti" navode da "nove granice" na satelitskoj mapi Googla u Podunavlju, području od Bačke Palanke do granice sa Mađarskom poprilično zalaze u srpsku teritoriju, pa je po toj mapi veći dio opština Bačka Palanka, Apatin i Sombor pripao Hrvatskoj.

Umjesto da su ucrtane po sredini međunarodne plovne rijeke, kako nalaže međunarodno pravo, granice su označene onako kako se zalaže Hrvatska, a to je na osnovu katastarskog premjera iz vremena Austrougarske.

Uprkos reagovanju Ministarstva spoljnih poslova Srbije u više navrata od 2014. godine, način prikaza dunavskog dijela granice između Srbije i Hrvatske na mapama Google nije popravljen.

U Ministarstvu objašnjavaju da se, u skladu sa zakonskim aktima bivše SFRJ, granica ove dvije federalne jedinice proteže sredinom Dunava, te da je raspadom SFRJ postala državna granica i nije se mijenjala do danas.

Kontraadmiral Vojske Srbije u penziji Boško Antić rekao je listu da je Hrvatska praktično uvučena duboko u srpsku teritoriju.

Antić navodi da Hrvatska po pravilu poteže pitanje granica samo kada ima interese, ali da ne pominje da su istim tim razgraničenjem iz 1945. godine prisvojili teritoriju Baranje i dio opštine Ilok uz Dunav, prema selima Neštin i Susek.

"Naši nadležni morali bi da zaštite interese Srbije i pozabave se pitanjima kontrole ovog prostora, jer se u njemu hrvatski građani slobodno kreću, dok je kretanje naših građana ograničeno", rekao je Antić.