Tokom proteklih decenija nestajale su i nastajale države, mijenjale se granice, ali je balkanska ruta krijumčara, uvijek opstajala, prenosi RTRS.

balkanska ruta drogeRiječ je o ruti koja se, kada je u pitanju droga, proteže od Avganistana preko Turske, Grčke, Bugarske, Kosova, Crne Gore, Srbije. Na tom putu nezaobilazna je i Bosna i Hercegovina.

Nakon prelaska Hrvatske i Slovenije putevi droge vode u zapadnu Evropu.

Statistika pokazuje da su BiH graničari sve odlučniji da presjeku puteve, posebno na prostoru istočne Hercegovine.

Potresna ispovijest Gojka Novčića iz Trebinja koja je objavljena na RTRS-u prije godinu i po dana nikoga nije ostavila ravnodušnim. Bez ustručavanja govorio je o životnim užasima u kojima je bio zbog droge.

A, u taj svijet ušao je još kao tinejdžer, u godinama koje vole da rizikuju, istražuju i u kojima je iskusnim i lošim ljudima lako da manipulišu mladima. 14 godina na ivici između života i smrti.

Brojni pokušaji da izađe iz toga i novo vraćanje uzrokovano latentnim nagovorom onih koji na ovom prostoru preprodaju drogu.

Balkanska narko ruta godinama se pominje na ovom prostoru. Polazna tačka je sa Bliskog istoka, Turske, preko Balkana ka zemaljama zapadne Evrope.

Najčešće se krijumčari heroin u pravcu istok-zapad.

Јedan krak ove rute vezuje se za BiH. Istočna Hercegovina, zbog svog položaja i granice sa Crnom Gorom i Hrvatskom posebno je interesantna krijumčarima.

Brojne policijske akcije u kojima su hapšeni narko dileri sa ovog prostora, zaplijenjene velike količine droge samo potvrđuju da je ovaj prostor plodno tlo za ovu vrstu kriminala.

U borbi sa krijumčarima drogom granična policija BiH u protekle dvije godine bilježi značajan uspjeh.

Rezultate bilježe i graničari u Trebinju.

Količine oduzetih opojnih droga i broj evidentiranih slučajeva u 2016. godini, kada je o graničnoj policiji BiH riječ, znatno premašuju statistike iz prethodnih godina - poručuju iz ove policijske ustanove.

Posebno se u tom segmentu rada ističe jedinica granične policije BiH Trebinje.

Opširnije pogledajte u prilogu RTRS-a.