Njemačka je pripremila mini Maršalov plan za Balkan koji bi u narednih nekoliko godina trebalo da podigne ekonomije regiona, a to bi na neki način bila kompenzacija za dugo čekanje na punopravno članstvo u EU, pišu "Večernje novosti".

njemacka balkan eu

Ovaj prijedlog Berlina uskoro će se naći na stolu Evropskog savjeta u Briselu, koji bi trebalo da ga odobri i odredi poseban fond za balkanske države.

Pomenuti plan je, prema informacijama "Novosti", nazvan "Berlin plus", a novac za njegovu realizaciju trebalo bi da obezbijede i Evropska ekonomska zona /EEA/ koju čine sve zemlje-članice EU, Island, Lihtenštajn i Norveška, kao i Evropska asocijacija za slobodnu trgovinu /EFTA/.

Jedan od ciljeva je i da se zapadni Balkan premreži infrastrukturnim vezama kao što su auto-putevi, koji bi spojili Srbiju sa BiH ili Beograd s Tiranom, preko Prištine.

Jak razlog za aktiviranje "Berlina plus" jeste i smanjenje tenzija u regionu jer za NJemačku zapadni Balkan ima veliki bezbjednosni značaj.

List piše da će se prilika da se nešto konkretnije uradi u kontekstu "Berlina plus" otvoriti već sredinom narednog mjeseca, kada se u Trstu održava redovni godišnji samit o Zapadnom Balkanu.