Bosna i Hercegovina u naredne dvije godine imaće veći rast BDP-a od svojih susjeda, pokazuje juče objavljena analiza Svjetske banke pod nazivom "Globalna ekonomska predviđanja", pišu "Nezavisne novine".

BDP

Procjenjuje se da će BDP u narednoj godini rasti za 3,7 odsto, a 2019. godine imati rast od četiri odsto.

Primjera radi, rast bruto društvenog proizvoda u Srbiji prognoziran je na 3,5 odsto u naredne dvije godine, dok će BDP u Hrvatskoj rasti u 2018. godini za 2,5 odsto, a godinu dana poslije 2,6 odsto.

Kada je tekuća godina u pitanju, zemlje zapadnog Balkana bilježe brži privredni rast nego u 2015. godini, pri čemu je rast regiona procijenjen u 2016. godini na 2,8 odsto, a za ovu godinu na 3,2 procenta.

Bruto društveni proizvod Bosne i Hercegovine će, prema procjenama Svjetske banke, ostvariti rast od 3,2 odsto u ovoj godini.

Kako je nedavno rečeno, uprkos napretku tržišta rada i dalje predstavljaju izazov na zapadnom Balkanu sa stopama nezaposlenosti od oko 22 procenta u prošloj godini.

Tada je iz Svjetske banke zaključeno kako su se rast, kao i spoljni i fiskalni bilans zemalja koje su održale reforme takođe popravili, jačajući otpornost na potencijalne ekonomske šokove.