Služenjem svete liturgije, danas je pravoslavna crkva u Ravnom obilježila svoju krsnu slavu -  Svetu Trojicu, kojoj su prisustvovali Srbi iz ovog mjesta i okolnih sela, kao i njihova rodbina i prijatelji iz Trebinja.

slava sveta troijica crkva ravno

Bogosluženje u crkvi, koja je obnovljena 1897. godine na temeljima starije bogomolje, služio je otac Miloš Lovrić, uz sasluženje bratstva manastira Vavedenja Presvete Bogorodice u Zavali.

Liturgiji je prisustvovao i gradonačelnik Trebinja Luka Petrović, koji je srpske povratnike u Ravno i okolna sela ohrabrio riječima da nastave da žive u ovom mjestu i da ne napuštaju svoja viševjekovna ognjišta.

On je kazao da će Grad Trebinje ubuduće pomagati svim Srbima-povratnicima na tom području.

Nakon liturgije, Srbi iz Ravnog su pripremili trpezu ljubavi za sve prisutne.

slava sveta troijica crkva ravno

Crkva Svete Trojice je ove godine, na inicijativu Srba sa prostora opštine Ravno, proglašena od strane Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH nacionalnim spomenikom BiH.

Crkva nije rušena u posljednjem, kao ni u Drugom svjetskom ratu.

U Ravnom, kao starosjedioci, živjelo je ranije nekoliko porodica Kralj i Salata, koji danas dolaze povremeno i poslije obnove ove crkve namjeravaju da obnove i svoja ognjišta, koja su opljačkana, zapaljena i uništena u zadnjem ratu.

Crkva Svete Trojice obnovljena je, nakon 1897. godine i 2004., prilozima Srba iz Amerike i otadžbine.

slava sveta troijica crkva ravno

Sadašnja Opština Ravno je sa više desetina srpskih sela do potpisivanja Dejtonskog sporazuma 1995. godine bila sastavni dio tadašnje Opštine Trebinje, nakon čega je formirana današnja lokalna samouprava sa sjedištem u Ravnom.

Trebinje je time ostalo bez trećine svoje predratne teritorije, na kojoj su živjeli većinom Srbi.