Kandidat Hrvatske demokratske zajednice /HDZ/ za gradonačelnika Dubrovnika Mato Franković od večeras je prvi čovjek grada ispod Srđa, pišu tamošnji mediji.

mato frankovic

Prema pisanju dubrovačkih portala, Franković je dobio 58,45 odsto glasova, dok je njegov protivkandidat Valentin Dujmović iz Hrvatske narodne stranke /HNS/ osvojio 36,70 odsto glasova Dubrovčana.

HDZ je osam godina bio u opoziciji, a Dubrovnik je bio u rukama HNS i Andra Vlahušića.

Mandat Andra Vlahušića u Trebinju će ostati upamćen po dvije bitne stvari - sastanku sa gradonačelnikom Dobroslavom Ćukom 2012. godine u Dubrovniku i najavom da će posjetiti grad ispod Leotara 2014. godine.

Do posjete Vlahušića nije došlo, a među kritičarima njegove najave bili su upravo u dubrovačkom HDZ-u.

U međuvremenu, vlast se promijenila i u Trebinju, a od večeras i Dubrovnik ima novog gradonačelnika. Kakvi će odnosi biti u budućnosti, biće poznato uskoro.

I dok političari i dalje zabavljaju građane nacionalističkim parolama, Trebinjci i Dubrovčani imaju odličnu saradnju. Pa tako komšije iz grada Svetog Vlaha sve češće dolaze u grad ispod Leotara, dok su Trebinjci tokom ljetnih mjeseci glavni turisti od Kupara do Cavtata.

Uskoro će biti završena i izgradnja Graničnog prelaza Ivanica, a sa hrvatske strane je najavljeno da krajem ove godine treba da počne izgradnja modernog prelaza na Gornjem Brgatu.