HERCEG-NOVI - U danima dok se vodi pravi mali „rat“ između političkog direktora Građanskog pokreta "URA" Rada Miloševića i Žarka Ostojića - stečajnog upravnika Jadranskog brodogradilišta, zbog otuđenja državne imovine ovog preduzeća, iz ovog bivšeg privrednog giganta stigla je vijest da je na terenu uz grit pronađen obalski top star od 120 do 150 godina.

top herceg novi

Top je, po tvrdnji očevidaca, virio iz zemlje i odmah je počelo njegovo otkopavanje. U svoj svojoj veličini i čak sa đuletom u cijevu bio je zanimljiva meta malobrojnih svjedoka ovog pronalaska.

Bijeljani u proteklih pet dana, od kada je ovaj austrougaski top otkopan, podsjetili su se na priče svojih predaka da su nekada ovakvi topovi prilično velike težine služili kao bitve, te da u brodogradilištu još ima zaostalih sidara iz razičitog perioda koje bi trebalo sačuvati kako ne bi završili u starom gvožđu.

O zanimljivom iskopu koji je proživio zlatno doba Brogradiliša i pronađen u danima kada brogradilište ima vlo mali broj radnika i stečaj koletiva, obavješteni su i nadležni u Gradskom muzeju „Mirko Komnenović“, nakon čega su direktor Đuro Beli Prijić i dva kustosa izašli na lice mjesta.

"Top je u izuetno očuvanom stanju dužine oko tri metra i težine između tri i po do četiri tone. Čak je i đule bilo u njemu", rekao je Prijić novinarima, dodajući da su obavješeni i nadležni u Upravi za zaštitu kulturnih dobara u Cetinju, kao i ispostava ove institucije u Kotoru.