Razne kampanje nas bombarduju koliko su negativne posljedice nikotina i duvanskog dima. Na mjestu broj jedan je svakako rak pluća kao jedan od vodećih uzroka smrti od karcinoma u svijetu.

pusenje

Nije pravilo, ali je činjenica da od njega u najvećem broju oboljevaju pušači. Ljekari zbog toga svim pušačima preporučuju da ostave duvan.

Međutim, ako već ne možete da ostavite ovu naviku, pokušajte bar koliko god možete da smanjite rizik od oboljevanja.

Postoje različiti načini da očistite pluća od katrana i toksina i tako smanjite rizik od pojave infekcije. Ovo su neke od namirnica koje vam u tome mogu pomoći.

Kukuruz šećerac - Ova namirnica sadrži beta-kriptoksantin, za koju se tvrdi da štiti pluća od karcinoma, jer predstavlja snažan antioksidans.

Selen - Ovo je moćan antioksidans koji se može naći u raznim vrstama ribe, poput tunjevine, lososa i bakalara, ali i u jagnjetini, jajima i žitaricama.

Luk - I bijeli i crni i crveni luk sadrže jedinjenja sa antikancerogenim dejstvom. Luk pomaže u spriječavanju mnogih bolesti, a među njima su i infekcija i rak pluća. Kod osoba koje već imaju karcinom spriječava rast novih ćelija.

Đumbir - Još jedno moćno sredstvo za izbacivanje toksina iz pluća. Možete piti čaj od korijena đumbira koji olakšava disanje, a možete i uz obroke da pojedete komadić đumbira.

Čaj od borovih iglica - Ovaj čaj najčešće služi za ispiranje grla i usta. Međutim, može da vam bude i dobar saveznik u borbi protiv raka pluća.

Kopriva - Ova zeljasta biljka puna je gvožđa, a takođe i veoma korisno sredstvo za detoksikaciju pluća i borbu protiv infekcija.

Pomorandže - Osim što su bogat izvor vitamina, pomorandže takođe sadrže i kriptoksantin, za koji je već pomenuto da preventivno djeluje protiv raka pluća.

Zapamtite da ne možete u potpunosti očistiti pluća ako budete konzumirali ove namirnice, ali se bar u određenoj mjeri možete osloboditi toksina.