Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je danas stupio na dužnost, poručio je da će dijalog zasnovan na kompromisu biti srž njegovog političkog djelovanja u budućnosti.

aleksandar vucic predsjednik Srbije

Vučić je na svečanoj sjednici Narodne skupštine Srbije kojoj prisustvuju brojne zvanice, među kojima su i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović i premijer Željka Cvijanović, rekao da Srbija mora da razgovara sa svima da bi sačuvala sebe.

On je najavio da će tokom predsjedničkog mandata biti usredsređen na stabilnost i ekonomski prosperitet regiona koji je "sistem spojenih sudova" u kojem ne može jednoj zemlji da bude dobro, a drugima loše.

"Gradićemo onu budućnost u kojoj suština naših odnosa neće biti strah. Dosta je bilo da se sahranjujemo, vreme je da se rađamo", poručio je Vučić u obraćanju u Narodnoj skupštini, nakon što je položio svečanu zakletvu i stupio na dužnost predsjednika Republike Srbije.

Predsjednik Srbije naglasio je da će čuvati integritet i suverenitet Srbije, a da će istovremeno razgovarati sa Albancima na Kosovu.

"Svi zajedno na zapadnom Balkanu smo rušili, hajde da gradimo region koji će biti bolji", kaže Vučić.

Kada je riječ o vojnim integracijama, on je poručio da ne želi da ulazi u vojne alijanse, već da bude "svoj na svome".

Vučić ističe da će kao predsjednik sarađivati sa Vladom, te je pozvao građane Srbije da podrže novo rukovodstvo u borbi za bolju budućnost.

"Važno je da zajednički prepoznamo šta je naš cilj i da zajednički istrajemo na njegovoj realizaciji", rekao je Vučić.

On je naveo da mu je kao predsjedniku cilj da promijeni sebe i da će, mijenjajući sebe, da promijeni i Srbiju kako bi postala jača i bogatija zemlja.

"To je posao za celu generaciju. Neko mora da započne i da podnese žrtve. Nemam sumnje šta mi je činiti za budućnost Srbije", istakao je Vučić.

On je naglasio da će sud o onome što je učinio kao predsjednik Srbije dati istorija, a da će činjenica da taj sud postoji biti za njega najveća opomena za sve što želi da ostvari.

"Srbija je dobila predsednika koji će se za nju boriti svim srcem, za narod koji će mi biti isti. Želim uvek da budem uz Srbe u Republici Srpskoj, kao što je i njihovo rukovodstvo uz nas, ali želim da budem i uz Srbe gde god da žive", poručio je Vučić.

Vučić je zakletvu položio držeći desnu ruku na Ustavu Srbije i na Miroslavljevom jevanđelju – najstarijoj srpskoj knjizi.

Novoizabrani predsjednik Srbije izgovorio je zakletvu koja glasi: "Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju kao njen sastavni deo, kao i ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, poštovanju i odbrani Ustava i zakona, očuvanju mira i blagostanja svih građana Republike Srbije i da ću savesno i odgovorno ispunjavati sve svoje dužnosti".

Polaganjem zakletve Vučiću je počeo da teče petogodišnji mandat predsjednika.

Uz izvođenje pjesme "Vostani Serbije" završena je svečana ceremonija. Čestitke Vučiću prvi je uputio dosadašnji predsjednik Tomislav Nikolić.

DODIK: VUČIĆ ĆE KAO PREDSJEDNIK OJAČATI POZICIJU U REGIONU

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je da će Aleksandar Vučić, koji se već dokazao kao regionalni politički lider, kao predsjednik Srbije ojačati poziciju na Balkanu, te istakao da očekuje da će u vremenu koje dolazi realizovati još projekata između Srbije i Srpske.

Dodik je napomenuo da je za Srpsku veoma važno to što je sa Vučićem imala veoma dobru saradnju dok je bio premijer Srbije i dodao da očekuje da ta saradnja bude nastavljena.

"Gospodina Vučića znam dobro. Mogu da posvjedočim o njegovoj predanosti u radu i želji da nešto napravi. Vjerujem da će u vremenu koje dolazi napraviti još projekata između Srbije i Srpske", rekao je Dodik novinarima u Beogradu nakon ceremenije polaganja zakletve novog predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Dodik je naglasio da je ovo veliki dan za Srbiju, Republiku Srpsku i sve Srbe gdje god da žive.

"Veoma mi je drago što je Vučić u svom govoru spomenuo da će se brinuti i sarađivati sa nama u Srpskoj. To je ključno pitanje", istakao je Dodik.

On je dodao da je veoma zadovoljan što je sa premijerom Srpske Željkom Cvijanović i predsjednikom Narodne skupštine Nedeljkom Čubrilovićem prisustvovao jednom ovako važnom činu za Srbiju.

Odgovarajući na pitanje da li očekuje da će Vučić uskoro posjetiti Sarajevo, Dodik je rekao da ne može govoriti u ime Sarajeva i da je to za njega "daleka priča".

"U svakom slučaju, Vučić se dokazao kao regionalni politički lider. Promjena funkcije može samo da ojača njegovu regionalnu poziciju i značaj u smislu stabilizacije mira i prilika u regionu", zaključio je Dodik.