Učenici prvog razreda Gimnazije "Jovan Dučić" Sara Kolak i šestog razreda Osnovne škole "Vuk Karadžić" Milica Makitan, dobile su prve nagrade na Međunarodnom konkursu "Koreni", koji su raspisali pravoslavni dječji časopis "Svetosavsko zvonce" i srpsko odjeljenje Javnog međunarodnog fonda jedinstva pravoslavnih naroda iz Rusije.

sara kolak

Na ovom konkursu, Sara je do sada učestvovala tri puta, a ove godine poslala je video rad na temu "Korijeni Kolaka", kroz koji je željela da poruči ljudima da ne smiju da zaborave svoje pretke, da istražuju o svojoj porodici i svojim korijenima, ali i da podstakne roditelje da pričaju svojim nasljednicima o korijenima porodice.

"Saznati nešto o svojim korijenima je dosta zahtjevna priča, koja traži mnogo istraživanja i sreće u radu. Tako je nama jedan slučajni telefonski poziv 2010. godine promijenio dosta toga", pojasnila nam je Sara, dodajući da su tada saznali da je oko 70 porodica u Srbiji od Kolaka.

Zanimljivo je, niko od tih porodica nije zaboravio svoje izvorno prezime, iako su se prezvali u druga prezimena prije mnogo godina. Ostalo je usmeno predanje da su Kolaci porijeklom iz sela Riđani iz nikšićkog kraja.

Na ovom literarnom, likovnom, filmskom, muzičkom i animiranom konkursu učestvovali su učenici osnovnih i srednjih škola iz Srbije i svijeta.

Naša sugrađanka kaže da voli da snima video materijal i da "čari" ovog zanata uči od svog oca, koji već godinama radi kao novinar i snimatelj kao dopisnik za jednu banjalučku televiziju.

Sara je prvi put na ovom konkursu učestvovala 2014. godine, kada je video rad poslala o temi "Moj zavičaj" i osvojila treču nagradu, dok je prošle godine o temi "Moja porodica" osvojila prvo mjesto i dobila petnaestodnevni odlazak na ostrvo Krf u Grčkoj.

Sa tog putovanja zauvijek će joj ostati u pamćenju posjeta ostrvu Vido, kada je zajedno sa ostalim posjetiocima pjevala pjesmu "Tamo daleko".

"Odjednom, more koje je do tada bilo mirno, postalo je nemirno i talasi su počeli da se razbijaju u stijene. Koliko smo pjevali sve više i više, toliko su nas sve dirnuli ti talasi, koji kao da su nam slali neku poruku", priča Sara.

Milica je dobila prvu nagradu u literarnom dijelu konkursa.

Ona je kazala da joj je drago što je stručni žiri prepoznao njen rad, zahvalivši se vjeroučiteljici Žaneli Pažin na pomoći.