Hrvatski pjevač Marko Perković Tompson predstavlja simbol zla iz prošlosti i njegov koncert u Mostaru, najavljen za 8. jun na stadionu kroz koji je kao koncentracioni logor u proteklom ratu prošlo više od 10.000 Srba i Bošnjaka, loše će uticati na situaciju na Balkanu i rasplamsaće mržnju, rekao je Srni politički analitičar Dragomir Anđelković.

marko perkovic tomson

Komentarišući stav gradske vlasti Mostara da nema ništa sporno u Tompsonovom nastupu i da će koncert podrške šestorici zvaničnika Herceg-Bosne optuženima za ratne zločine biti održan, Anđelković kaže da bi to bilo isto kao kada bi neki njemački pjevač neonacističke orijentacije nastupao u Aušvicu ili nekom drugom koncentracionom logoru.

"Kada Tompson dolazi u Mostar na mesto gde su stradali Srbi to je prihvatljiva paralela sa neonacistom koji dolazi u Aušvic. To je jako loše za sve, pa i za Hrvate u BiH koji su ugroženi sarajevskim hegemonizmom", naveo je Anđelković.

On ukazuje da se Hrvati u BiH potezima kao što je odrćavanje Tompsonovog koncert guraju prst u oko Srbima, koji su im faktor podrške, jer bi bez Republike Srpske i srpskih političara BiH bila unitarizovana i islamizam bi u potpunosti ugrozio Hrvate.

Anđelković je ocijenio da je organizovanje koncerta potpuno iracionalno, a da iza svega stoje oni koji ni Hrvatima ne misle dobro.

Prema podacima udruženja logoraša i žrtava rata iz Republike Srpske i bošnjačkog dijela Federacije BiH, na mostarskom stadionu pod Bijelim brijegom, gdje bi Tompson 8. juna trebalo da održi koncert podrške Hrvatima iz BiH osuđenim za ratne zločine, regularne jedinice Hrvatske vojske i HVO su 1993. godine formirale logor kroz koji je prošlo više od 10.000 Srba i Bošnjaka od kojih mnogi nisu preživjeli stravičnu torturu.