Inspektorka veterine Mirjana Drašković upozorila je da je prije dvadesetak dana u Luku Bar stiglo čak devet kontejnera sa, tvrdi ona, opasnim mesom iz Brazila, koje se koristi u restoranima brze hrane u Crnoj Gori.

pilece meso

"Toliko sam se borila da se to meso ne uvozi, ali sve je bilo uzalud. To meso se nalazi na našem tržištu, a u sezoni će ga biti još jer Uprava za bezbjednost hrane daje dozvolu da to meso uđe u zemlju i ja ne mogu uraditi ništa da to promijenim", navela je Drašković u izjavi za podgoričku Pobjedu.

Prije tri dana, naime, ministarstva poljoprivrede u Albaniji i Hrvatskoj naložila su povlačenje pilećeg smrznutog filea iz Brazila, jer su rezultati njihovih kontrola pokazali da to meso ima salmonelu.

Napomenula je da su države u regionu pooštrile kontrolu, ali ne i Crna Gora iako je, kako kaže, očekivala da će nakon "brazilske afere" crnogorska Uprava za bezbjednost hrane zabraniti uvoz mesa iz te zemlje.

"U Albaniji i drugim zemljama vjerovatno se ulaže u jačanje laboratorija, a propisi se usaglašavaju sa evropskim standardima", navela je.

Salmonela je, kazala je, opasna jer može da izazove trovanje kod čovjeka.

Posljednja pošiljka piletine iz Brazila u Crnu Goru je ušla prije dvadesetak dana i to se meso koristi u restoranima brze hrane, proizvodnji prerađevina od mesa, a u manjem obimu i u maloprodaji, rekla je Drašković.