Neobične skulpture od drveta svake subote primame veliki broj kupaca na trebinjskoj pijaci. Interesuje ih proces njihovog nastajanja, od kog su drveta i kako vrli majstor uspijeva da svaka skulptura bude jedinstvena.

zdravko milidragovic skulpture (2)

Zdravko Milidragović iz Bileće već 30 godina živi praveći skulpture od drveta, koje pronalazi u prirodi. Najčešće krči panjeve, od koji u procesu obrade nastaju predmeti primaljivi oku i onih najzahtjevnijih kupaca.

Još kao dijete počeo je da se bavi sa ovim svojevrsnim zanatom, koji mu danas omogućava egzitenciju, jer drugog posla nema. Njegove rade hvale mnogi umjetnici, a izazvao je pažnju i televizijskih ekipa, koje su ga nekoliko puta predstavljale u svojim emisijama.

Drvo obrađuje dlijetom i nožem, britvom i šmirglom. Nakon toga ga lakira bezbojnim lakom, poslije čega skulptura može da ide u prodaju.

"Mašina vadi kamen, ja za njom kupim panjeve i od toga pravim skulpture.Nosim ih kući i onda se oni suše. U našem kraju je ploča, a nije okrugli kamen. Drvo se bori sa kamenom - mrtvo sa živim i onda srasta jedno sa drugim. Sve te šupljine u skulpturama nastaju od kamena", pojašnjava Zdravko u razgovoru za TrebinjeLive.info.

Naglašava da se drvo mora dobro osušiti i to oko godinu dana, u suprotnom će ispucati i neće se moći iskoristi za skulpturu. Tek nakon toga, dobija ideju šta bi mogao da uradi i panj pretvara u proizvod za široke narodne mase.

Za pravljenje manje skulpture potrebno mu je od dva do tri dana, a za ono veće i do 15 dana, otkriva nam ovaj vrli Hercegovac.

Najmanje skulpure koje je pravio su oko 20 centimetara, a najveće oko metar i po.

zdravko milidragovic skulpture (2)

"Najveća skulptura koju sam napravio bila je kamila, koja se okretala na postolju", priča nam Zdravko, koji još uvijek živi u kolektivnom smještaju u Bileći.

U njegovoj porodici niko se nije bavio ovim zanatom, pa smatra da je samouki umjetniki i da mu je ideja da pravi skulpture od korijenja i panjeva došla slučajno, kada je gledao jedan odbačen panj i nije mogao da prestane da se divi tome kako je priroda splela korijen na neobičan način.

Njegove skulpture se kreću od 30 do 150 maraka i svaka je unikat za sebe.