Gradnja sigurne kuće u Trebinju trebalo bi da počne ove godine, a u toku su razgovori sa predstavnicima Gradske uprave o iznalaženju adekvatne lokacije, rekla je Srni direktor Fondacije "Ženski centar" Trebinje Ljiljana Čičković.

trebinje grad

Ona kaže da je ovo konačno završna faza priprema za početak gradnje nakon 13 godina upornog rada i truda da trebinjska regija dobije objekat u kome bi žene koje trpe nasilje u porodici mogle da pronađu utočište.

Čičkovićeva je veliku zahvalnost uputila lokalnoj vlasti, od koje, kako kaže imaju veliku podršku.

"Obezbijedili smo manji dio sredstava za gradnju objekta, a radimo na tome da iznađemo još novca", kaže Čičkovićeva.

Kapacitet objekta bi bio 20 ležajeva, ali moguće je da taj broj bude i manji ukoliko ne budu obezbijedili dovoljno novca.

"S obzirom da na 10.000 stanovnika prema standardima EU ide jedan ležaj, za Hercegovinu bi to bilo sedam ležajeva, s tim što moramo imati na umu da jedna žena u prosjeku vodi sa sobom dvoje djece", pojasnila je Čičkovićeva.

Ona je podsjetila da je Narodna skupština Republike Srpske usvojila i podržala plan primjene strategije borbe protiv nasilja u porodici gdje je na prijedlog ministra porodice, omladine i sporta Jasmine Davidović uvršteno otvaranje još jedne sigurne kuće i to najvjerovatnije u Trebinju.

Čičkovićeva napominje da se u "Ženski centar" svakodnevno javljaju žene - žrtve nasilja u porodici i da već odavno postoji potreba za sigurnom kućom za područje istočne Hercegovine.