Pod krošnjama platana u ulici Jovana Dučića, jutros je počeo Treći sajam kreativaca pod nazivom "Kreativci za Džaju", koji je okupio 15 izlagača iz Bileće, Mostara i Trebinja.

treci sajam kreativaca trebinje 2017 (1)

Na sajmu su izlagači izložili domaće rukotvorine - nakit, kućice od drveta, predmete rađene u dekupaž tehnici, predmete od drveta, kreme, ljekovito bilje, slikanje na staklu, kazala je organizator sajma Jasminka Jasna Kumro.

Ona je pozvala sve građane da psojete sajam i da svojim prilogom pomognu u liječenju našeg sugrađanina Danijela Pudara Džaje, ali i da pogledaju radove koji su djelo ruku kreativaca iz Hercegovine.

Među izlagačima se nalazi i Maja Milojević, koja izlaže lutke u narodnoj nošnji, magnete, čokalje i pepeljare.

treci sajam kreativaca trebinje 2017 (1)

"Lutke u narodnoj nošnji radim već pet godina i za jednu lutku potrebno mi je oko pet sati", rekla je Maja i dodala da je na ovaj sajam došla zbog njegovog humanitarnog karaktera, ali i zbog druženje.

Ispočetka joj je, napominje Maja, ovo bio hobi, ali sada je to ozbiljnija priča u kojoj ima sve više kupaca svojih proizvoda.

Na sajmu je i ove godine Jovo Ćorić, koji je izložio svoje radove od drveta - zdjele nepravilnog oblika, čaše, pehare.

"Drvo stavim na strug za ručno tokarenje, a dok se predmet okreće ja držim nož u ruci i polako izvlačim, jer to nije mašinski strug ili kopir", pojasnio nam je Jovo, ističući da predmet dobije finalni oblik u zavisnosti od drveta, pa je zbog toga svaki za sebe unikat.

treci sajam kreativaca trebinje 2017 (1)

Petrebno je, kaže on, dosta ljubavi i vremena da bi se uradio neki predmet od drveta, koji, nakon što ga napravi, namaže maslinovim ili lanenim uljem.

Za pravljenje svojih predmeta koristi drvo od lipe, javora, masline, hrasta, divlje trešnje.

Sajam je otvoren do 19.00 časova.