U Galeriji Kulturnog centra u Trebinju večeras je otvorena izložba radova autora Zlatana Filipovića, pod nazivom "Prostori sjećanja".

izlozba

Ova izložba donosi jedan novi opus radova koji propituje ulogu i uticaj digitalnih tehnologija na savremeni umjetnički izraz.

Izložba se sastoji iz dva dijela – realističkog, fotografije i virtuelnog, koji se može vidjeti samo uz pomoć pametnih uređaja. Upravo uz pomoć tih uređaja autor je i kreirao seriju fotografija i radove.

Filipović kaže da su većina predstavljenih fotografija panorame.

"Prostori koji su bili polazna tačka mog istraživanja su napušteni prostori bivših kasarni na dvije lokacije: jedne na prostoru Ujedinjenih Arapskih Emirata na lokaciji Šarže i druge na prostoru bivše kasarne Maršal Tito u Sarajevu“, naveo je Filipović.

izlozba

Na poziv Akademije likovnih umjetnosti, Filipović je u protekla četiri dana održao radionicu za sedam trebinjskih studenata i omogućio im pristup ovoj novoj tehnologiji.

„Kao profesor i umjetnik digitalnim medijima bavim se u proteklih 30 godina. Izložba prati radionice. Bilo mi je veliko zadovljstvo raditi sa ovim mladim zainteresovanim ljudima i naučiti ih nešto novo i nadam se da će to početi koristiti i u svom umjetničkom izrazu“, dodao je on.

Izložba je otvorena do 11. juna.