Policijska uprava /PU/ Trebinje dostavila je Tužilaštvu BiH izvještaj protiv lica čiji su inicijali D.J. zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivična djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv čovječnosti na području Opštine Konjic tokom 1992. godine.

jovan divjak

U saopštenju iz PU Trebinje navodi se da je u tom periodu prijavljeni u svojstvu zamjenika komandanta Vrhovnog štaba takozvane Armije BiH, komandanta Teritorijalne odbrane za Hercegovinu i kao jedan od osnivača "Patriotske lige" za Hercegovinu kršio pravila međunarodnog humanitarnog prava, prvenstveno odredaba Ženevskih konvencija za vrijeme oružanog sukoba u BiH.

Prema nezvaničnim saznanjima Srne, izještaj je podnesen protiv Jovana Divjaka /80/ iz Sarajeva, koji se, između ostalog, tereti da je znao za postojanje logora Čelebići a ništa nije učinio da bi spriječio protivpravno lišavanje slobode više stotina civila srpske nacionalnosti, od kojih je njih osamnaest podleglo, dok je više desetina žena silovano.

Divjak je u drugoj polovini 1992. godine posjetio logor Čelebići, opština Konjic, u kojem su se nalazili protivpravno zatvoreni Srbi.

On je odgovoran što je kao visoki oficir takozvane Armije BiH, i s obzirom na uticaj koji je imao, znao ili morao da zna, te preko drugih učestvovao u izvršenju krivičnih djela ratni zločin, podsticao, naređivao ili na drugi način pomagao ili podržavao planiranje i pripremu u cjelosti ili djelimično nacionalnih i etničkih sukoba.

U izvještaju se navodi da je Divjak podsticao i političko-vojnu kampanju, proganjanje više od 600 lica srpske nacionalnosti i njihovo zatvaranje u logor Čelebići, te 18 ubijenih što je imalo za posljedicu izvršenje teških kršenja Međunarodnog humanitarnog prava, ništa ne čineći da bi to spriječio.

U logor Čelebići su dovođeni muškarci, žene i djeca od 15 do 75 godina, gdje su ih pripadnici takozvane Armije BiH zadržavali od nekoliko dana do nekoliko mjeseci.

Prema svjedočenjima logoraša, logor Čelebići formiran je u maju 1992. godine, a u funkciji je bio do prvog kvartala 1993. godine.

Na području opštine Konjic tokom proteklog rata u BiH počinjena su masovna krivična djela ratnog zločina u logorima Čelebići, Musala i Bradina u kojima je protivpravno bilo zatvoreno oko 2.000 logoraša srpske nacionalnosti - muškaraca, žena i djece.

Na istom području smrtno je stradalo 178 civila Srba, a više žena je silovano.

Do sada je za ove ratne zločine presuđeno samo jedno lice pred Haškim trubunalom.

MUP Republike Srpske je podnio Tužilaštvu BiH više službenih izvještaja za krivična djela silovanja i ubistva, protivrpavna lišenja slobode i zatvaranje, mučenja i zlostavljanja, ali većina izvršilaca ni do danas nisu procesuirana za te ratne zločine.

PU Trebinje je u prva četiri mjeseca ove godine Tužilaštvu BiH dostavila četiri izvještaja za počinjenih osam krivičnih djela protiv tri lica na području opština Mostar, Konjic i Livno.