Proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica ovogodišnji je dobitnik najveće nagrade 26. Međunarodnog filmskog festivala "Zlatni vitez", koji se održava u Sevastopolju od 22. do 31. maja.

emir kusturica

Kusturica je zlatnu medalju "Sergeja Bondarčuka" dobio za izuzetan doprinos kinematografiji.

Predsjednik Festivala Nikolaj Burljajev rekao je da mu je izuzetno drago što i ove godine najviše priznanje "Zlatnog viteza" odlazi u dostojne ruke, prenosi "Sputnjik".

"Nedavno sam bio kod Emira Kusturice i on je obećao da će doći u Sevastopolj, ali ipak nije mogao, pa ću zbog toga ja morati da putujem u Beograd i da mu tamo uručim nagradu", rekao je Burljajev.

Organizatori su ranije najavili da će ovogodišnji festival u Sevastoplju otvoriti novi film Emira Kusturice "Na mliječnom putu".

Kusturica je bio spriječen da dođe na festival u Sevastopolju, ali će u petak, posjetiti Moskvu, gdje će učestvovati na manifestaciji "Dani Beograda u Moskvi".

U bioskopu "Kosmos" biće održan filmski festival proslavljenog reditelja, a publika će imati priliku da vidi i njegov film "Na mliječnom putu".

Međunarodni filmski festival "Zlatni vitez" održava se pod devizom "Za moralne ideale i uzdizanje ljudske duše" i ujedinjuje film, pozorište, muziku, književnost i likovnu umjetnost.

Na festivalu će biti prikazana 183 filma u različitim kategorijama - dokumentarni filmovi, animirani filmovi za odrasle i djecu, televizijski filmovi.

U svakoj kategoriji najboljim režiserima biće dodijeljene nagrade - zlatne, srebrne i bronzane statue viteza.