Jedna od omiljenih kupovina koju žena može napraviti jeste kupovina dobre tašne, zar ne?

tasna

Da bi vaša modna miljenica trajala godinama neophodno je da je održavate na pravi način.

Pogledajte naš mali vodič i saznajte kako da pravilno održavate tašne i torbe.

1. Zaštitite materijal - Želite da spriječite prljanje i habanje svojih tašni? Prije nego što se ova oštećenja dese zaštitite tašnu pravim proizvodima. Kožne premažite kremama koje će ih hraniti, a one od prevrnute kože naprskajte sprejom za zaštitu.

2. Pravilno odlaganje - Kada odlažete tašnu nakon ulaska u kuću, da li je samo nemarno stavite u neki ćošak ili je pažljivo odložite u kutiju ili na čiviluk? Ako je odgovor ono prvo onda je vrijeme da to promijenite.

Ako ne želite da tašna brzo izgubi oblik i deformiše se morate da je pravilno odlažete. Ako ih sklanjate za sljedeću sezonu spakujte ih u pamučnu vreću ili jastučnicu i smjestite u kutiju ukoliko ih posjedujete. Ne ostavljajte je u plastičnim kesama jer se u njima stvara vlaga koja može da ošteti materijal.

3. Fleke odmah uklonite - Ukoliko vam se desilo da ste uflekale tašnu, odmah reagujte. Momentalno čišćenje će spriječiti da se fleka skori što kasnije otežava njeno uklanjanje. Evo kako da tretirate različite vrste fleka.

Fleke od hrane - Izmrvite komad krede preko fleke i ostavite da odstoji preko noći. Ujutru je uklonite čistom suvom krpom.

Fleka od ulja - Na fleku nanesite kukuruzni skrob koji ima veliku moć upijanja, pa trljajte da se ulje od trenja zagrije. Tako će ga skrob lakše upiti iz materijala. Nakon što ste utrljale skrob u fleku, uklonite ga čistom suvom krpom - ne ostavljajte da stoji.

Fleke od mastila - Sa ovom flekom vam je potrebna pomoć profesionalnog hemijskog čišćenja, zato ne pokušavajte same da je uklonite jer možete samo pogoršati stanje.

Fleke od vode - Istapkajte suvom krpom da uklonite višak vode, ostavite da se osuši, pa odnesite profesionalcima da skinu fleku.

Neprijatni mirisi - U malu kesu za frižider sipajte sodu bikarbonu, pa je smjestite na dno tašne. Tašnu zakopčajte ili ako nema kopčanje smjestite u kesu sa hermetičkim zatvaračem. Ostavite tako dan-dva da soda upije neprijatne mirise.

4. Zaštitite šavove - Kozmetiku i šminku nikada ne ubacujte direktno u tašnu već je držite u posebnim neseserima koji će zašititi tašnu od mogućeg prosipanja. Takođe, nemojte držati klik-klak hemijske, jer lako mogu da se otvore i puste mastilo koje će uflekati tašnu. Takođe, nemojte nositi penkalo u tašni.

5. Održavanje metalnih dijelova - Metalni detalji na tašnama su obično obojena bižuterija i vremenom će izgubiti boju. Da biste to spriječile, uzmite bezbojni lak za nokte i premažite metalne površine. Ukoliko je boja već izblijedila uzmite malo sode bikarbone, razmutite je s vodom da dobijete gustu pastu i njom pažljivo istrljajte samo metalne dijelove.

6. Svakodnevna rutina - Ovo su neke svakodnevne navike koje će obezbijediti da vaša tašna duže bude kao nova:

- Izbjegavajte da dodirujete tašne prljavim ili rukama na koje ste tek nanijele losion.
- Nemojte ih ostavljati na direktnom suncu jer će brže izblijediti.
- Mijenjajte stranu koju držite do sebe kako bi se sporije habale.
- Nosite četku za prevrnutu kožu kako bi u svakom trenutku mogle da je iščetkate ukoliko je potrebno.
- Redovno mažite kožne tašne kremama za njihovu njegu kako bi bile sjajne i kao nove.
- Prebrišite tašnu na nedjeljnom nivou koristeći čistu krpu i blago sredstvo za čišćenje.