U selu Vlasače danas je priređena kotlićijada, koja je okupila ne samo stanovnike ovog kraja, već i iz okolnih mjesta koji su bili podijeljeni u 13 ekipa.

Ovo je prvi put da se ova manifestacija održava u Vlasačama, a na ideju su došli po ugledu na slične manifestacije u regionu, koje se već godinama unazad održavaju.

Prema riječima Petra Vukovića, predsjednika Crkvenog odbora pri crkvi Svete Petke, već od iduće godine kotlićijada bi trebala da postane tradicionalna i da okuplja ekipe iz cijelog regiona.

"Stručna komisija ocjenjivala je gulaš, a pored njega ekipe su spremale i pasulj, kao i lovačka jela", naveo je Vuković, podsjećajući da se u njihovom selu priređuje i manifestacija "Sačuvajmo običaj, sačuvajmo zavičaj".

kotlicijada vlasace trebinje 2017 (1)

On kaže da u sela na ovom području ljudi, uglavnom, dolaze vikendom, a da na cijelom području "dimi" veoma mali broj dimnjaka, te da je specifično i to što u jednom komadu nema više od tri duluma zemlje.

"Sve ovo mi radimo iz ljubavi prema rodnom kraju i nije nam teško. I što smo stariji, sve više volimo da dolazimo u naša sela i da tu ljubav pokušamo da prenesemo i na mlađa pokoljenja", dodao je Vuković.

Na druženju je bio i gradonačelnik Luka Petrović, koji je rodom sa ovog područja.

On je kazao da druženje na Vlasačanima na Trebinjskim brdima predstavlja oživljavanje sela i komunikacije među ljudima, čega je falilo u proteklim vremenima.

kotlicijada vlasace trebinje 2017 (1)

Na kraju druženja, proglašene su tri najbolje ekipe i to: "Snek bar", Graovica" i "Stela rosa", kojima su uručene prigodne nagrade.

"Mislim da je iskustvo presudilo. Odlična smo ekipa, a i naš gulaš je odličan - ima specifičan ukus koji mu daju začini, a i meso je od plećke i u njemu nema žila", kaže Slobodan Mrkaić, ljubomorno čuvajući pojedine sastojke gulaša.

Gulaš su pravile i dvije ekipe iz Ljubinja, među kojima je bila i ekipa "Svoj komod". U Vlasače su došli sa željom da podrže ovu manifestaciju na putu da postane tradicionalna.

Za njih je ovo druženje, ali i zbližavanje ljudi iz dvije različite opštine u stvaranju dobrosusjedskih odnosa.

I dok su vrijedni članovi ekipa spremali autentične gulaše, gosti su uživali u druženju i tradicionalnoj muzici, koje je potrajalo do kasnih poslijepodnevnih časova.

Za najmlađe je bio organizovan sportski program, poput povlačenja konopca, fudbala, odbojke...

kotlicijada vlasace trebinje 2017 (1)

Kotlićijadu su organizovali mještani sela Vlasače.