Radio Nevesinje proslavio je 25 godina rada, tokom kojih je iznjedrio kvalitetan kadar, postao značaj hroničar događaja u ratnom i poratnom vremenu, a kvalitetan program, te mnogobrojna priznanja i nagrade svrstavaju ga u plejadu najboljih elektronskih medija u Republici Srpskoj.

radio nevesinje

Radio Nevesinje, koji je prije nekoliko godina transformisan u Javnu ustanovu "Centar za informisanje i kulturu" sa širokim spektrom djelatnosti, osim sa informativnim, zabavnim i sportskim programom, može se pohvaliti i organizovanjem raznih sportskih, kulturnih i muzičkih događaja.

Za direktora ove ustanove Dragomira Grahovca i ostalih pet zaposlenih najvažnije je da ovaj jedini lokalni medij ima podršku i povjerenje svojih slušalaca, da ih pravovremeno i objektivno informišu, što ovi mladi ljude čine svakodnevno od 8.00 do 16.00 časova.

Grahovac kaže da, uz internet portal koji su pokrenuli prije pet godina, sa godišnjih oko milion posjeta, ovaj medij neprestano raste, razvija se i prati savremene tokove, ostajući aktivni učesnik svih zbivanja na ovom području.

Da je novinarstvo posao koji "ulazi u krv" pokazao je na primjeru Grahovac koji je čekajući posao u struci mašinskog inženjera novinarstvom počeo da se bavi prije 17 godina gdje ga je, kako kaže, do danas zadržala dobra atmosfera u kolektivu i timski duh, dok je novinarsku inspiraciju našao u zanimljivim ljudima i nevesinjskoj tradiciji.

Kao veliki lokalpatriota ovjekovječio je rodni kraj knjigama "Svetsko, a nevesinjsko", "Možda niste znali o Nevesinju" i "Nevesinjska olimpijada".

I za Milenka Avdalovića, bivšeg novinara i direktora Radio Nevesinja, dvadesetogodišnje bavljenje ovim poslom bio je izazov, avantura, ali i velika odgovornost posebno u ratnom periodu kada je, kako kaže, trebalo o svemu pričati, a nigdje ne pogriješiti.

"Svako vrijeme nosi svoje prednosti i mane, ali je u svakom neophodno da novinar bude tačan, objektivan i prvenstveno da ima stav", kaže Avdalović koji je sada načelnik opštine i dodaje da je Radio Nevesinje postao tako respektabilan medij upravo zahvaljujući što su njegovi novinari posjedovali sve te osobine.

Ponosan je i bivši novinar i ton majstor Branislav Đogović što je bi dio ekipe koja je mogla da pomogne svom narodu u najtežem vremenu, a posebno ga raduje što ova institucija ima budućnost sa mladim ljudima koji odgovaraju svim zadacima i izazovima.

Plakete za više od dvije decenije predanog rada u Radio Nevesinju uručene su Milenku Avdaloviću, Slavenki Golijanin i Violeti Tamindžiji.