Budućnost regiona je u rukama Sjedinjenih Američkih Država i u ponašanju lidera zemalja regiona koliko će biti suvereni u svojim odlukama jer se na ovom području prelamaju interesi SAD i Rusije, poručio je večeras u Trebinju spoljnopolitički analitičar Miroslav Lazanski na tribini "Prijeti li Balkanu domino efekat".

miroslav lazanski balkan trebinje

On je pojasnio da je problem "domino efekta" na Balkanu, gdje kriza jedna za drugom izbija u BiH, Kosovu i Metohiji i Makedoniji, rezultat bivše američke administracije, koja je na sve načine željela da Evropsku uniju odvoji od ruskog gasa.

"Zato se danas trese Makedonija", rekao je Lazanski, dodajući da aktuelni predsjednik SAD Donald Tramp ne može da se fokusira na zemlje Balkanskog poluostrva, jer mora da rješava nametnute medijske natpise o ruskoj ulozi u njegovoj pobjedi na predsjedničkim izborima.

Baš zato, pojasnio je Lazanski, na Balkanu su i dalje ambasadori koji su postavljeni prije njegovog dolaska u Bijelu kuću.

"Iako je najavljivano da će Tramp promeniti ambasadore SAD na Balkanu još se ništa nije desilo. Kadrovi u dubini, koji se inače bave Balkanom, ostali su isti kao što su bili u vreme Bila Klintona", pojasnio je Lazanski.

Lazanski je kazao da u SAD još uvijek BiH smatraju "nezavršenim poslom" koju treba unitaritovati, dok su Kosovo i Metohija za ovu velesilu "završena priča".

Amerikanci, pojasnio je on, izlaze u susret albanskim pretenzijama, jer je iz Tirane jasno poručeno da će "praviti probleme" ukoliko se ne podrži njihova ideja "Velike Albanije".

"S druge strane, Srbi su rekli da neće praviti probleme, već da sve žele da reše na miroljubiv i diplomatski način. U takvoj situaciji Zapad se ponaša pragmatično - onaj ko pravi probleme njemu ćemo izaći u susret, a onaj ko će mirno neka na taj način i pokuša da ostvari svoje ciljeve", naveo je Lazanski.

Govoreći o poziciji Republike Srpske, Lazanski je rekao da se zahvaljujući "državničkoj mudrosti Milorada Dodika Srpska dobro drži u regionu".

"On je možda čak i prije Ivanova /predsjednika Makedonije/ rekao ne Zapadu u smislu pritisaka, tako da je RS uspela da zadrži ingerencije koje je imala u trenutku kada je Dodik došao na vlast", kazao je Lazanski.

Tribinu je organizovalo Udruženje "Hercegovac" iz Trebinja.