U crkvi koja je sagrađena na temeljima rodne kuće Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog, u selu Mrkonjići kod Trebinja, jutros je služena Sveta arhijerejska liturgija, kojoj je prisustvovao veliki broj vjernika kako iz našeg grada, tako i iz okolnih mjesta iz Republike Srpske i regiona.

mrkonjici trebinje liturgija

Svetu arhijerejsku liturgiju služili su njihova preosveštenstva vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, zapadno američki Maksim i umirovljeni episkop Atanasije Jeftić, uz sasluženje sveštenstva i monaštva eparhije.

Obraćajući se vjernom narodu, vladika Grigorije se zahvalio svim ljudima koji su obnovili svetinju u Mrkonjićima, ali i svim parohijanima i sestrinstvu Manastira Svetog Petra i Pavla kod Trebinja, koji se brinu o ovom svetom mjestu.

"Radost je što smo svi mi ovdje, u ovom biblijskom i svetom selu i polju. Da Bog da da se uvijek sastajemo u radosti, miru, dobroti i hrabrosti", rekao je vladika Grigorije, dodajući da Sveti Vasilije nije bio čovjek samo velike vjere, već i čovjek velike hrabrosti i odlučnosti, pa zato i narod i buduća pokoljenja takva trebaju da budu.

mrkonjici trebinje liturgija

On je kazao da se mnogo raduje što je podignuta crkva u Mrkonjićima, ali i spomenik za 21 mještanina ovog sela, koji su bačeni u jamu Ržani Do tokom Drugog svjetskog rata.

"Neka nas Sveti Vasilije svojom dobrotom i blagodaću danas sve nahrani i da nam da sve ono što dobro i blagosloveno želite", istakao je vladika Grigorije.

Predsjednik crkvenog odbora sela Mrkonjići Rade Bošković, rekao je da ovaj dan za Mrkonjićane znači sve - jer to je nešto najljepše što jedan čovjek može da dočeka u životu.

mrkonjici trebinje liturgija

"Mi smo posebno radosni kada vidimo mladost koja dolazi u naše selo da se moli Bogu i Svetom Vasiliju", kazao je Bošković, dodajući da u ovoj crkvi tokom cijele godine ima krštenja, što je posebna radost.

Milorad Nadaždin, direktor Osnovne škole "Sveti Vasilije Ostroški" iz Gorice, istakao je da mu je veoma drago što je imao priliku da zajedno sa svojim učenicima prisustvuje bogosluženju i narodnom veselju u rodnom mjestu ostroškog čudotvorca.

On je naveo da će u narednim mjesecima pokušati da kao imendan ili dan škole uvedu praznik Svetog Vasilija, kako bi i na taj način praznovali ovaj veliki dan.

Trebinjac Zdravko Glušac iz sela Sedlari, koji se vijekovima preko polja"gledaju sa Mrkonjićima", kazao je da već godinama dolazi na proslavu u rodno selo ostroškog čudotvorca, dodajući da mu današnji dan znači mnogo, jer je još kao dijete posjećivao rodno mjesto velikog svetitelja.

mrkonjici trebinje liturgija (9)

"Ovo mnogo znači ne samo za naš zavičaj, već i za šire. Lijepo je vidjeti ljude, prijatelje, poznanike, ali i one koji nisu naše pravoslavne vjere, ali isto kao i mi poštuju svetitelja", rekao je Glušac.

Nakon liturgije, obavljena su i dva krštenja i to mještanina sela Mrkonjići i desetogodišnje Katarine Kaurinović iz Brčkog, koja je izrazila želju da u pravoslavnu vjeru stupi baš u rodnom mjestu velikog svetitelja.

 

mrkonjici trebinje liturgija

"Prvi put sam ovdje i veoma mi je lijepo. Drago mi je što sam se, kao i moja mama,  krstila u Mrkonjićima", rekla je Katarina.

Tokom liturgije presječen je slavski kolač, te služen pomen nad vječnom kućom Anastasije Ane Jovanović, majke Svetog Vasilija.

Liturgiji je prisustvovalo i rukovodstvo grada Trebinja na čelu sa gradonačelnikom Lukom Petrovićem i predsjednikom Skupštine grada Dragoslavom Banjkom.

Tokom liturgije presječen je i slavski kolač. Liturgiji je prisustvovao i gradonačelnik Trebinja Luka Petrović.

mrkonjici trebinje liturgija (9) mrkonjici trebinje liturgija (9) mrkonjici trebinje liturgija (9)