Prosječna plata u državama u kojima veliki broj građana BiH odlazi u potrazi za boljim uslovima života svakako je mnogo veća od one u BiH, a veći je i standard života. Bosanci koji borave u inostranstvu tvrde da ih je začudilo što su cijene namirnica u prodavnicama ipak dosta slične onim u BiH, pa čak neke i mnogo jeftinije.

hrana market kupovina

"Ovdje imam tri puta veću platu nego što sam imao u Sarajevu, ali ono što me je iznenadilo da su cijene u prodavnicama ovdje jako niske. Mnoge stvari su čak jeftinije nego u Bosni, iako su tamo nekoliko puta manje plate. Ovdje je skuplje iznajmljivanje stanova i luksuz, ali cijene hrane u prodavnicama su iznenađujuće niske. Na primjer čokolade, razni slatkiši, mlijeko, ali i kozmetika, poput dezodoransa, šampona, krema su mnogo jeftinije nego u Sarajevu", kazao je Nedim E., koji se prije godinu preselio u Njemačku, jer je tamo dobio posao.

Sudeći prema podacima stranice o prosječnim platama i cijenama namirnica Numbeo.com, Bosna i Hercegovina u odnosu na Hrvatsku, Mađarsku, Češku, Italiju, Francusku, Španiju i Njemačku ima najnižu prosječnu platu, ali ne i najjeftiniju hranu.

Većina namirnica jeftinija je u Češkoj i Mađarskoj, iako u tim zemljama prosječne plate iznose 1.637 KM i 1.210 KM, dok je u BiH 838 KM.

Riža, brašno, hljeb, jaja u zemljama zapadne Evrope koje su daleko razvijenije od BiH, otprilike su istih cijena kao što su i u BiH.

Skuplje su jedino cijene voća i povrća, dok su cijene vode, piva i mlijeka čak i niže.

Tako na primjer kilogram hljeba u BiH košta 2,20 KM, u Njemačkoj 2,40 KM, Španiji 1,80 KM, Hrvatskoj 2 KM, Francuskoj 2,59 KM, Italiji 2,90 KM, Češkoj 1,49 i Mađarskoj 1,10 KM.

Za litar mlijeka u BiH je ptrebno prosječno izdvojiti 1,40 KM, a ono je najskuplje u Francuskoj i košta 2.31 KM u kojoj je u poređenju sa ranije navedenim zemljama najskuplje i pivo, koje košta po litri 3.12 KM, za razliku od BiH u kojoj je 2.40 KM, piše Faktor.

Litra vode u BiH u prosjeku košta jednu marku, u Njemačkoj 4,43 KM, Španiji 3,36 KM, Hrvatskoj 1,45 KM, Francuskoj 4,21 KM, Italiji 3,44 KM, Češkoj 1,63 I Mađarskoj 1.20 KM.