Stotine komada raznog oružja i velika količina metaka, mina, bombi, eksploziva pa čak i granata bili su u arsenalu naoružanja kojim su građani raspolagali do prošle godine, kada je postao plijen policijskih agencija, piše "Glas Srpske".

oruzje

O velikoj količini oružja i municije koju posjeduju građani svjedoči izvještaj o radu Koordinacionog odbora za kontrolu malog i lakog naoružanja u BiH za 2016. godinu, koji je potpisao ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić.

Podaci iz tog dokumenta idu u prilog procjenama da stanovništvo raspolaže sa oko 750.000 komada oružja zaostalog iz rata i da svaki peti građanin ima nelegalno oružje.

Zvanična statistika iz izvještaja pokazuje da je lani zaplijenjeno više stotina komada oružja i na hiljade komada raznih vrsta municije i minsko-eksplozivnih sredstava.

MUP-u RS je, prema tim podacima, kroz redovne aktivnosti predato 390 komada oružja, 2.648 komada municije i eksplozivnih sredstava, dok je federalni MUP u 27 slučajeva oduzeo 27 komada oružja, 15 komada minsko-ekslozivnih sredstava, 4.605 komada municije i 1,9 kilograma eksploziva.

Oružje i municiju prikupljala su i kantonalna ministarstva unutrašnjih poslova, a najviše municije je predato u Posavskom kantonu - 12.091 komad. Na istom području je kroz kampanje i redovne akcije predata i jedna zolja.

Zanimljive rezultate prijavila je i Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) BiH, čiji su pripadnici sproveli pet operativnih akcija.

- U okviru njih je privremeno oduzeto 37 komada oružja, 3.259 komada metaka, 19 bombi, šest mina, deset kilograma eksploziva, 100 kilograma žive, tri tromblona i jedna granata - navedeno je u izvještaju Koordinacionog odbora za kontrolu malog i lakog naoružanja.

Mektić je naveo da su predstavnici institucija i njihovi partneri i prošle godine kroz radionice i druge aktivnosti ukazivali na potrebu podizanja svijesti građana o veličini problema nelegalnog oružja i minsko-ekslozivnih sredstava.

- Ministarstva unutrašnjih poslova na svim nivoima sprovodila su aktivnosti usmjerene ka smanjenju nelegalnog naoružanja i municije u posjedu građana, a sve s ciljem podizanja svijesti o negativnim stranama te pojave. Zbog toga je građanima data mogućnost dobrovoljnog predavanja oružja policijskim agencijama - naveo je Mektić.

U izvještaju je navedeno da je lani u BiH uništeno 4.969.700 komada municije i minsko-eksplozivnih sredstava, te 788 komada oružja i 9,2 kilograma eksploziva. Najviše uništene municije odnosi se na Ministarstvo odbrane BiH.

Dio ukupne količine uništen je u julu prošle godine u okviru obilježavanja Međunarodnog dana uništavanja oružja.

MUP RS

390 komada oružja

2.648 komada municije i minsko-eksplozivnih sredstava

MUP FBiH

27 komada oružja

4.605 komada municije

15 komada minsko-eksplozivnih sredstava

1,9 kilograma eksploziva

SIPA

37 komada oružja

3.259 metaka

19 bombi

10 kilograma eksploziva

6 mina

3 tromblona

1 granata

100 kilograma žive