Učenici trebinjske Gimnazije "Jovan Dučić" danas su upoznati o cjelokupnoj ponudi studija u Francuskoj, procedurama upisa, te različitim mogućnostima finansiranja, uključujući i stipendije Vlade
ove države.

gimnazija predavanje

Prema riječima Željke Divković, ispred kancelarije Kampusa Francuske u BiH, svake godine ova zemlja primi oko 300.000 stranih studenata i nalazi se na trećem mjestu u svijetu po broju stranih studenata.

"Francuska je otvorila svoja vrata stranim studentima na taj način što otvara veliki broj studentskih programa na engleskom jeziku", rekla je Divković.

Od 150 do 200 studenata iz BiH studira u Francuskoj i to diplomatiju, administraciju, međunarodne odnose, fakultete tehničke prirode.

Ona je srednjoškolce upoznala i sa informacijom da na visokoškolskim ustanovama u Francuskoj nema prijevnih ispita, sem na arhitekturi i fakultetima umjetnosti.

Nakon završetka srednje škole, postoji određena procedura između studenata i fakulteta, a posrednik je nadležna ambasada.

"Tokom ove školske godine bilo je dosta prezentacija sa fakulteta iz Republike Srpske, Srbije, Hrvatske i Federacije i korisno je da učenici imaju što veća saznanja o mogućnostima studiranja", rekao je direktor Gimnazije Mišo Pešić.

gimnazija predavanje