Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica izjavio je danas u Banjaluci da bi sa liderima PDP-a i NDP-a Branislavom Borenovićem i Draganom Čavićem u ponedjeljak, 15. maja, trebalo da u Narodnu skupštinu Republike Srpske dostavi Prijedlog za izglasavanje nepovjerenja Vladi Srpske.

vukota govedarica

Govedarica je istakao da je već sačinjen Nacrt za izglasavanje nepovjerenja Vladi Republike Srpske, koja je, kako tvrdi, Srpsku dovela u katastrofalnu ekonomsku situaciju.

"Ovo je obiman dokument u kome su navedeni svi promašaji i afere koje je počinila Vlada Republike Srpske", rekao je novinarima Govedarica, koji tvrdi da je "Vlada najbolje rezultate ostvarila u kupovini narodnih poslanika".

Prema njegovim riječima, ukoliko dođe do smjene Vlade Srpske, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik moraće nekome dati mandat za sastav nove vlade.

"Naravno da nama neće dati mandat, a SDS ga i ne želi od Dodika, jer bi to bilo najgore rješenje za građane Srpske. Ne želimo učestvovati u bilo kakvoj Dodikovoj političkoj igranki", dodao je Govedarica.

On je dodao da SDS razgovara sa svim političkim partijama osim sa SNSD-om, te da bi DNS morao da razmisli kuda ide Republika Srpska.

Govedarica kaže da novi angažman Vlada Republike Srpske ima sa dosadašnjim poslanikom SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Simunom Žakulom.

"Žakula je prije dva dana obavijestila naš poslanički klub da više nije u njegovom sastavu i da će biti samostalni poslanik. Nisam razgovarao sa Žakulom, a jutros sam iskoristio pravo predsjednika stranke da je isključim iz SDS-a", dodao je Govedarica.

Govedarica, koji je i šef Kluba psolanika SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske, kaže da će se vidjeti ko pripada kojoj opciji prilikom skupštinskog glasanja o prodaji akcija Rudnika željezne rude "LJubija".

"Ukoliko neko od poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske, kojim slučajem, glasa mimo odluke poslaničkog kluba biće automatski isključen iz stranke", upozorio je Govedarica i naveo da trenutno nema potrebne skupštinske većine za prodaju ovog preduzeća.

Govoreći o sjednici Skupštine SDS-a koja je predviđena krajem maja, Govedarica je rekao da bi trebalo da bude izabran novi glavni odbor, koji će izabrati novo rukovodstvo te stranke.