Centralna proslava povodom Dana pobjede, Dana Vojske Srbije i Dana Evrope održana je danas u Nikincima kod Rume uz prisustvo najvišeg državnog i vojnog vrha Srbije, kao i Republike Srpske.

celin 2017

Proslavi i taktičko-tehničkom prikazu sposobnosti Vojske Srbije prisustvovali su predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, premijer Aleksandar Vučić, kao i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i premijer Srpske Željka Cvijanović, članovi Vlada Srbije i Srpske, ministar odbrane Slovenije Anreja Katič i diplomatski kor.

U vojnoj vježbi "Čelik 2017" u Centru za ispitivanje naoružanja i vojne opreme u Nikincima učestvovale su snage Ministarstva odbrane, Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova sa više od 30 sredstava naoružanja i vojne opreme, iz kojih će se izvesti gađanja.

Priređena su i gađanje iz aviona i helikoptera, a u okviru taktičko-tehničkog zbora izloženo je više od 40 sredstava naoružanja i vojne opreme Odbrambene industrije Srbije.

Vojska Srbije predstavila je efektna dejstva artiljerijskim sistemima ALAS, modernizovanim "ognjem", "moravom", "norom".

vjezba celik 2017 (1)

Predstavljena su i dejstva novom generacijom streljačkog naoružanja, modularnim i snajperskim puškama, revolverskim bacačem granata i demonstracija gađanja iz borbenih i terenskih vozila "miloš", "lazar", u nekoliko varijanti, zatim dejstva protivavionskog sistema "pasars", modernizovanih tenkova i borbenih vozila pješadije.

Vojna vježba "Čelik 2017" predstavila je i robotizovano vozilo - "mali miloš" na daljinsko upravljanje.

celin 2017 vjezba celik 2017 (1)