Dan pobjede nad fašizmom obilježen je danas i u Trebinju, gdje su polaganjem cvijeća i minutom ćutanja evocirane uspomene i odata pošta za 1.900 boraca iz ovog kraja koji su stradali u borbi protiv najvećeg zla čovječanstva u najmračnijem periodu ljudske civilizacije.

dan pobjede na fasizmom trebinje 2017 (3)

Sa Spomenika borcima palim u borbi protiv fašizma u gradskom parku poručeno je da se više nikada ne smiju ponoviti stradanja iz 20. vijeka, a da osnovna deviza svih društveno-političkih faktora u svijetu moraju da budu mir i tolerancija.

Obraćajući se prisutnim građanima, gradonačelnik Trebinja Luka Petrović je rekao da srpski narod nije bio agresorski, već da je uvijek branio svoje ognjište.

"Ovaj dan treba da obilježavamo kao Dan pobjede nad fašizmom i velika je vrijednost da Trebinje ima u obavezi da se na ovaj dan pojavljuje na ovom mjestu, tekovini antifašizma", rekao je Petrović.

dan pobjede na fasizmom trebinje 2017 (1)

On je rekao da će grad Trebinje zajedno sa "Elektroprivredom Republike Srpske" na ljeto početi rekonstrukciju gradskog parka, koja je počela prije više od deset godina.

"Kompletan park i šetačke zone parka biće osvijetljene, popločane i ozelenjene. Postaviće se sistem za navodnjavanje tako da će to biti jedan od najljepših parkova u širem regionu, baš onakav kakav je svojevremeno želio i Jovan Dučić", naveo je Petrović.

Prema njegovim riječima, cjelokupni radovi će biti završeni u oktobru ove godine.

Obilježavanjem Dana pobjede nad fašizmom šalje se i poruka da nikada neće biti zaboravljeni oni koji su stradali samo zato što su bili druge nacionalnosti, vjere i boje kože.

„Mi smo narod koji se u svakom ratu našao na strani pobjednika. Time se ponosimo, iako nam je svaki rat bio nametnut svaki smo platili skupo. Žrtve ne smijemo da zaboravimo“, kazao je Slavko Šanjević, predsjednik lokalnog SUBNORA.

dan pobjede na fasizmom trebinje 2017 (1)

On je podsjetio da su Srbi bili treći najstradalniji narod u Drugom svjetskom ratu u odnosu na broj stanovnika, ističuči da se ne smiju zaboraviti ni tekovine antifašizma, kome su doprinijele i mnoge generacije Trebinjki i Trebinjaca.

Spomenik u trebinjskom gradskom parku je podignut 1953. godine, a djelo je srpskog i jugoslovenskog vajara Nandora Glida.

Oko Spomenika, koji je prošle godine u cjelosti opjeskaren, nalaze se biste narodnih heroja, koji su bili predvodnici Narodno-oslobodilačke borbe na području Trebinja, Hercegovine i šire okoline.