Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske za ovu godinu obezbijedilo je 2,5 miliona KM za finansiranje vantjelesne oplodnje.

bebe

U resornom ministarstvu Srni je rečeno da će nastojati da i u narednom periodu rade na unapređenju ove pronatalitetne mjere, te napominju da Ministarstvo već radi na izradi posebnog zakona koji će tretirati postupak vantjelesne oplodnje.

"Resorni ministar imenovao je Komisiju za izradu Zakona o liječenju neplodnosti postupkom biomedicinski potpomognutom oplodnjom u okviru kojeg se očekuje da će preciznije biti definisan ovaj vid liječenja steriliteta", rečeno je Srni u Ministarstvu.

Iz resornog Ministarstva podsjećaju da je Fond zdravstvenog osiguranja od 2007. do kraja 2011. godine finansirao jednu proceduru vantjelesne oplodnje, kada je, na inicijativu predsjednika Republike Srpske, uvedeno pravo i na drugi pokušaj vantjelesne oplodnje.

"Zahtjev za prvi i drugi pokušaj vantjelesne oplodnje mogu da podnesu svi parovi kojima je ova procedura jedina mogućnost začeća. Kriterijumi za odobravanje se uglavnom odnose na medicinske indikacije, odnosno uslov je dokazan sterilitet", pojasnili su u Ministarstvu.

U posljednje tri godine za finansiranje vantjelesne oplodnje izdvojeno je 7,2 miliona KM. U 2015. godini odobreno je 408 zahtjeva za prvi i drugi pokušaj, a troškovi su iznosili oko 2,1 milion KM.

Prošle godine odobreno je 519 zahtjeva za vantjelesnu oplodnju, od čega je za prvi pokušaj odobreno 352, a za drugi 167 zahtjeva.

Iz resornog ministarstva napominju da treći pokušaj vantjelesne oplodnje iz svojih budžeta finansiraju brojne lokalne zajednice.

"Međutim, i pored činjenice da planiraju sredstva u budžetu za tu namjenu neke lokalne zajednice ne ostvare taj plan, jer nemaju pristiglih zahtjeva", rekli su u Ministarstvu.

Istovremeno je u proteklom periodu praksa pokazala da opštine, koje nemaju stavke za tu namjenu u budžetima, ukoliko se pojave zahtjevi, sredstva odobravaju sa drugih budžetskih pozicija.

Postupkom vantjelesne oplodnje u Republici Srpskoj rođeno je više od 800 novorođenčadi.