U rodnom selu Svetog Vasilija Ostroškog - Mrkonjićima, i ove godine će 12. maja biti služena Sveta arhijerejska liturgija i priređen kulturno-umjetnički program.

proslava svetog vasilija ostroskog u mrkonjicima

Proslava praznika posvećenog Svetom Vasiliju Ostroškom i Tvrdoškom počeće 11. maja prazničnim večernjim u 19.00 sati, dok će dan poslije biti služeno praznično jutrenje u 8.00 sati.

Sveta arhijerejska liturgija počinje u 9.00 časova, nakon koje će biti upriličeno rezanje slavskog kolača i bogat kulturno-umjetnički program.

sveti vasilije ostroski

I ove godine, veliki broj hodočasnika pokloniće se svetiteljim moštima u manastiru Ostrog kod Nikšića, a organizovane grupe, najčešće mlađih ljudi, do velikog svetilišta ići će pješke.

S druge strane, u Mrkonjićima - selu u Popovom polju, privode se kraju pripreme za proslavu praznika, a u organizacionom odboru kažu da i ove godine očekuju više stotina vjernika iz Trebinja i okolnih mjesta.

sveti vasilije ostroski

Liturgija se u ovom selu služi u crkvi koja je podignuta na temeljima kuće u kojoj je svetac rođen pod svetovnim imenom Stojan Jovanović.

U selu Mrkonjići nalazi se i crkva Svetog Nikole i groblje u kome je sahranjena svetiteljeva majka Ana.

Mošti Svetog Vasilija samo tri puta su pomjerane iz Ostroga. Posljednji put je to bilo 1996. godine, kada je na hiljade Trebinjaca, Hercegovaca i ostalih pravoslavnih vjernika dočekalo svog svetitelja u manastiru Tvrdoš i selu Mrkonjići.

Sveti Vasilije Ostroški i Tvrdoški upokojio se 1671. godine.