Učesnici mirne protestne šetnje u Banjaluci, u organizaciji Saveza sindikata Republike Srpske, pozvali su sve radnike u Srpskoj na jedinstvo i solidarnost, sa porukom da se probude i vrate svoja prava i dostojanstvo, i zatražili dosljednu primjenu zakona i drugih propisa.

radnici banjaluka protest

U prvomajskom proglasu, koji je pročitao član Generalnog vijeća Saveza sindikata Republike Srpske Njegoš Samardžija, radnici traže da konačno bude zaključen opšti kolektivni ugovor, da se pristupi zaključivanju posebnih kolektivnih ugovora i da se povećaju plate.

Oni traže veću socijalnu pravdu, političku i ekonomsku stabilnost i smanjenje sve većeg jaza između "šačice bogatih i velikog broja siromašnih".

"Tražimo od poslodavaca, Vlade i kontrolnih organa da zarađene plate radnicima budu redovno isplaćivane, a doprinosi redovno uplaćivani, da javno, imenom i prezimenom, objave listu poslodavaca koji ne isplaćuju redovno platu i ne uplaćuju redovno doprinose", poručuje se u proglasu.

Radnici traže da u potpunosti bude realizovan program socijalnog zbrinjavanja svih radnika koji su u procesu privatizacije i stečaja preduzeća ostali bez posla, te da bude povećana visina i dužina trajanja naknada za vrijeme nezaposlenosti.

Oni traže da budu doneseni zakon o sprečavanju zlostavljanja na radnom mjestu, zakon o zdravstvenoj zaštiti i zakon o zdravstvenom osiguranju.

U prvomajskom proglasu, koji sadrži zahtjeve socijalnim partnerima, navedeno je da su se sve negativne posljedice tranzicije i loših politika, koje su se od rata do danas vodile na ovim prostorima, sručile na "nejaka i kriva radnička leđa".

"Te loše politike doprinijele su da je Republika Srpska ostala bez znatnog prirodnog bogatstva koje je danas u vlasništvu pojedinaca, čija se imovina mjeri desetinama miliona KM, dok na drugoj strani radnici, stvaraoci materijalnih dobara, žive na ivici egzistencije, jer 165.000 radnika prima platu manju od prosječne, a 30.000 radnika prima najnižu platu i manje od toga", navedeno je u proglasu.

U proglasu se dodaje da su "korupcija, kriminal i nepotizam najveće pošasti društva u kojem, nažalost, veliki broj mladih školovanih ljudi ne vidi nikakvu perspektivu i svaki dan sve više ih odlazi".

Učesnici protesta naveli su da se "Vlada, umjesto da rješava nagomilane probleme, opredijelila za bolne reforme, konkretnije Reformsku agendu, koja je značila obavezno usvajanje novog Zakona o radu, koji je donesen mimo saglasnosti radnika i sindikata i smanjio je stečena radnička prava".

"Uvijek smo tvrdili i od tog stava nećemo odustati - MMF i Svjetska banka nisu prijatelji radnika u Republici Srpskoj. Riječ je o modernim porobljivačima i diktatorima koji bezobrazno skupo prodaju svoj novac i diktiraju sprovođenje bolnih reformi, koje su na štetu radnika i protiv čovjeka", ističe se u proglasu.

Učesnici mirne protestne šetnje traže da se Vlada, kao socijalni partner i najveći poslodavac u Republici Srpskoj, aktivno uključi u socijalni dijalog i učestvuje u pregovaranju, a ne da se ponaša, kako kažu, kao arbitar.

"Na kraju, tražimo dosljednu primjenu donesenih zakona i drugih propisa da bi konačno bili stvoreni uslovi za funkcionisanje pravne države", poručuju učesnici mirne protestne šetnje u Banjaluci.

Predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić rekla je Srni da je u protestnoj šetnji u Banjaluci učestvovalo oko 1.500 radnika, te izrazila zadovoljstvo zbog načina na koji je skup protekao jer su radnici došli da se čuje njihov glas.

Mišićeva je ocijenila da je izražavanje nezadovoljstva mirnom protestnom šetnjom najnormalnija stvar.

"Raditi na buđenju svijesti i važnosti sindikalnog aktivizma permanentan je zadatak sindikata, iako to nije jednostavno", poručila je Mišićeva.

Savez sindikata Republike Srpske organizovao je danas u Banjaluci mirnu protestnu šetnju radnika sindikalaca, koji na ovaj način žele da obilježe Međunarodni praznik rada.

Protestna šetnja protekla je mirno, bez incidenata. Skup su obezbjeđivali pripadnici policije Republike Srpske i redari Saveza sindikata.

Nakon što je pročitan proglas, sindikalci su nastavili druženje uz pasulj, kojim su željeli da pošalju poruku "opasuljite se".

Za vrijeme šetnje za saobraćaj je bila zatvorena glavna banjalučka Ulica kralja Petra Prvog Karađorđevića.