Najveća razlika danas u odnosu na 2013. godinu je u cijenama žitarica, krompira i mahunarki, a za njih dajemo dvije marke više, odnosno osam maraka za sedam dana, piše "avaz.ba".

hrana market kupovina

Svaki građanin BiH, prema analizi koju je provelo Udruženje za odgovorno upravljanje ličnim finansijama “U plusu” prije 4 godine, mogao se zdravo hraniti za 22 marke sedmično, što znači da je četvoročlanoj porodici bilo neophodno 88 maraka.

Nakon niza poskupljenja, danas za iste namirnice potrebno je dati šest maraka više po osobi, odnosno 28 KM za jednu osobu ili 112 maraka za četvoročlanu porodicu.

Tako je za povrće i voće, koje je prije četiri godine bilo potrebno 5,45 KM, danas neophodno 5,85 po osobi sedmično.

Najveća razlika danas u odnosu na 2013. godinu je u cijenama žitarica, krompira i mahunarki, za šta dajemo dvije marke više, odnosno osam maraka za sedam dana.

Zdravo i kvalitetno

Zbog činjenice da je hrana sve skuplja, a da plata ne prati ta poskupljenja, troškovi za hranu u kućnim budžetima sve su veći i s razlogom se postavlja pitanje kako se zdravo i kvalitetno hraniti, a da to ne podrazumeva trošenje celog bogatstva.

Cijela analiza Udruženja „U plusu“ svodi se na zdravu ishranu. Kako se životni standard u odnosu na prije četiri godine promijenio, gdje građani sve više stežu kaiš, iz tih razloga neophodne su određene promjene u domaćinstvu, piše "Avaz".