ZLOČIN BEZ KAZNE – Od ubijanja i protjerivanja Srba Zapadne Slavonije prošle 22 godine

Izvor: SRNA Foto: Ilustracija
TREBINJELIVE 29. 04. 2017. - 10:00h

Hrvatska vojska je 1. maja 1995. godine počela akciju „Bljesak“, tokom koje je za dva dana protjerano na hiljade Srba, dok se 283 lica srpske nacionalnosti, od kojih 55 žena i 11 djece, i dalje vodi kao nestalo.

operacija bljesak

Na srpsku oblast Zapadnu Slavoniju, koja je bila sastavni dio Republike Srpske Krajine i pod zaštitom UN /Sektor „Zapad“/, hrvatske oružane snage izvršile su agresiju.

Snage UN tada su se jednostavno povukle i ostavile srpsko stanovništvo na milost i nemilost hrvatskim jedinicama.

Srbi Zapadne Slavonije krenuli su tada u egzodus spasavajući živote, a na putu prema „mostu spasa“ preko rijeke Save, koji vodi u Republiku Srpsku, kolone srpskih izbjeglica sustizale su avionske bombe, maljutke iz helikoptera, topovske granate i snajperski meci.

Pripadnici Hrvatske vojske su izveli snažan napad na putu Okučani-Stara Gradiška, kod sela Novi Varoš sa ciljem presijecanja izbjegličke kolone, u kojoj se kretalo srpsko civilno stanovništvo Zapadne Slavonije.

Hrvatske snage granatirale su izbjegličke kolone i zasipale ih avionskim bombama /kao što će to činiti i par mjeseci kasnije u akciji „Oluja“/.

Nemilosrdno su ubijali stanovništvo u koloni, koju su u prvom redu činili žene, djeca i starci. Oni su bježali iz svojih domova u automobilima, na traktorima, zaprežnim vozilima, biciklima, pješke…

Razbacani leševi, unakažena tijela žena, djece i starijih osoba, prevrnuti traktori, konjske zaprege i stvari – prizori su koji su se 1. i 2. maja 1995. godine mogli vidjeti u naselju Nova Varoš u Hrvatskoj, kao i duž magistralnog puta Okučani-Stara Gradiška-Gradiška.

godisnjica operacije bljesak

Na ovom putu su ostale stotine leševa, kao i ostaci vozila, koje su hrvatske vlasti danima uklanjale spaljujući leševe, što se moglo osjetiti i na drugoj strani Save, na teritoriji Republike Srpske.

Ranjenici su gaženi tenkovima, strijeljani, klani, a nakon masakra, hrvatske jedinice uklonile su tijela pobijenih bagerima i oprale cestu šmrkovima vatrogasnih kola.

Pripadnici argentinskog kontingenta Unprofora posvjedočili su tada da su hrvatske snage cisternom spirale krv sa asfalta na putu prema naselju Nova Varoš. Kasnije je ovaj put presvučen novim slojem asfalta kako bi bili sklonjeni svi tragovi ovog zločina.

O stradanju srpskog stanovništva u ovoj koloni govorili su brojni svjedoci, koje su saslušale istražne sudije u tadašnjoj SR Jugoslaviji i Republici Srpskoj, gdje su ta lica pronašla smještaj.

U predratnom periodu u zapadnoj Slavoniji bilo je 121.000 Srba, a danas jedva da ih živi oko 17.000.

Za velike zločine, ubistva, uništavanje imovine i etničko čišćenje nije odgovarao nijedan politički niti vojni zvaničnik Hrvatske.

Komentari

uprkos dokazima preds. bozidara vucrevica prije 24g niko iz sarajeva nije odgovarao za etnicko ciscenje trebinja i trebinjaca.niko nije odgovarao za pokolj 600 srba u sijekovcu tadasnjem bosanskom brodu.niko nije odgovarao za drvar 99% srpski grad danas hrvatski stolni grad.i nece jer kako tada i danas nas je… u nas u mali i veliki mozak.a mi cutimo jer smo bolji entitet da citiram gos. predsednika milorada dodika.

Odgovori
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
9.000+
dnevnih
posjeta
270.000+
mjesečnih
čitanja
665.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.100+
fejsbuk
sviđanja