ŽIVIMO OD KREDITA – Vlada dnevno zaduži Srpsku za 1,4 miliona KM

Izvor: blic.rs Foto: Ilustracija
TREBINJELIVE 29. 04. 2017. - 9:51h

Dok izbrojimo do 10 zaduženi smo sa novih 160 konvertibilnih maraka. Samo u jednom danu, a da toga nismo ni svjesni, naš ukupan dug povećava se za oko 1,4 miliona maraka. Dakle, u roku od 24 časa Vlada RS pozajmi novac za 1.690 prosječnih penzija ili 341 prosječnu platu u Republici Srpskoj, piše „EuroBlic„.

zgrada-vlade-republike-srpske

To pokazuje računica na osnovu zaduženja Vlade Republike Srpske samo po osnovu trezorskih zapisa i obveznica u ovoj godini.

U 96 dana zaduženi smo sa oko 133,8 miliona maraka na tržištu kapitala na šest aukcija. Posljednja je bila 5. aprila, a naredna je već zakazana za 3. maj, na kojoj Ministarstvo finansija traži 50 miliona KM za emitovane obveznice.

Ministarstvo finansija, inače, planira da na ovakav način u toku godine prikupi 348 miliona maraka zbog nedostatka novca u budžetu. To im je odobrila Narodna skupština RS, kao što je odobrila i da ukupno dugoročno mogu da uzmu 411,1 milion maraka ove godine.

novac-min

Po posljednjim zvaničnim podacima, ukupan dug Republike Srpske je na kraju septembra prošle godine iznosio 5,4 milijarde maraka.

Budžet RS ove godine planiran je sa oko 2,6 milijardi maraka, od čega je 522,5 miliona KM planirano od zaduživanja. Istovremeno je predviđeno da bude vraćeno 650,6 miliona maraka duga. Drugim riječima, svaka peta marka u budžetu je od kredita, a svaka četvrta ode na otplatu dugova.

Narodni poslanik iz NDP Dragan Čavić, koji je inače ekonomista, kaže da, po parametrima Svjetske banke i EU, Srpska zadovoljava uslove zaduživanja, ali da je problem struktura duga.

dragan cavic

Čak 48 odsto ukupne strukture duga koristi se za javnu potrošnju, a problem je i zaduživanje hartijama od vrijednosti zbog sve nepovoljnijih kamatnih stopa – ocijenio je Čavić.

Dodao je i da veliki problem predstavlja što je od ukupnog zaduženja svega oko devet odsto otišlo u privredu.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik tvrdi da Srpska uspješno ispunjava kreditne obaveze i smanjuje apsolutni iznos duga, “što je jedinstven primjer u regionu”.

Dodik kaže da Srpska održava finansijsku likvidnost i da postoji neobjektivna predstava o njenim zaduženjima.

Dospijevaju određeni anuiteti koji se odnose na vraćanje ranijih obaveza i najčešće dio njih vraćamo emisijom obveznica – rekao je Dodik i naveo da Srpska u apsolutnom smislu smanjuje kreditne obaveze.

milorad dodik

On je istakao da je, osim u 2014. godini, Republika Srpska izmirila 30 odsto ranijih kreditnih obaveza, među kojima su i one nastale do 1991. godine, zatim staru deviznu štednju i ratnu štetu.

Pribavljanjem novca od klirinškog duga i eventualnom privatizacijom Rudnika željezne rude “Ljubija” obezbedićemo dovoljno novca za potpunu likvidnost i nema razloga za ovakvu vrstu brige. To što razni analitičari pokušavaju da naprave, upućujem vas na njihove izjave od prije godinu ili dvije koje su identične sadašnjim – istakao je Dodik.

Spoljni dug RS u septembru prošle godine je bio 3,1 milijardi maraka, od čega je budžet zadužen sa gotovo dvije milijarde KM, lokalne zajednice sa 77,2 miliona KM, a javna preduzeća i IRB imaju nešto više od milijardu maraka duga.

Unutrašnji dug je iznosio oko 2,3 milijarde KM. Od toga je budžet dužan 1,8 milijardi KM, gradovi i opštine 291,5 miliona KM, te fondovi socijalne sigurnosti 190,5 miliona KM.

TAGOVI:

Komentari

Ne branim nikoga,ali svi se u regionu zadužuju…..Ne treba zaboraviti da RS vrati godišnje kredita 700mil.KM…….A,to nije malo…..Da imamo profit od Elektroprivrede,Šuma,i Alumine……To su milioni u Budžet-čist novac-čista dobit-čist profit…..RS je održiva,a što je najbitnije imamo „miran san“ jer smo „svoji na svome“…….:))))))))11 000 stanovnika godišnje je novih,pa ti računaj za koliko je stanovnika Srpska bogatija od ’92.god…..

Odgovori

Sta ti namlati kukala ti majka…stanovnistvo je u konstantnom opadanju od 2000 god. do danas.
Cijela Hercegovina sada ima tek nepunih 60.000 stanovnika.
Gdje su tih 11.000 godisnje sta mlatis???
Samo prosle godine je preko 60.000 napustilo BiH…provijeri.
Osnovne skole su imale po 9 razreda prvacica sad ih ima po 4-5 o kakvim ti majketi stanovnicima laprdas..?Ja sam isao u Trebinjsku osnovnu skolu 80-tih imali smo po 9 odeljenja jednog razreda, otidji sad vidi koliko ih ima.
Ne kapiram sta postizes takvim lazima!!?

Odgovori

Nemaš ti ni argumenata niti kapaciteta ni ozbiljnog razloga da daješ ovakav komentar.Suludo je govoriti o mirnom snu kada četveročlana porodica U republici srpskoj svaki dan za zaduženja mora dati 5 KM.Još ako je u porodici prosječna penzija 300 KMtog penzionera su zadužili za još 15o KM.Istina pentioner neće imati kada platiti taj dug ali novorođeno djete ove godine mjesečno će dugovati 40 km.Od čega je profit ako nije od ELEKTROPRIVREDE I Šuma i Alimine ali su ga na vrijeme pojeli..Pitanje je ko raspolaže sa tim kapitalom.Novih stanovnika od 92.je oko 1900000 ali nas je izginulo i umrlo 2,250000 pa ti vidi gdje smo.Prosječna bruto plata u realnom sektoru je manja od 380 eura a budžetska bruto plata bez penzionera je veća od 2600 KM pa opet vidi gdje smo i ko je pojeo ovoliki dug.Međunarodna banka,savjet Evrope,MMF jasno su stavili do znanja da skoro polovinu zaduženja trošimo u javni dug.Predsjednik svekolikog puka RS ministar svih ministara,presjednik vlade bez stolice i svi njegovi službenici u uniformama državne uprave pojedoše sve što su zadužili u ime ovog poniženog naroda.Kako smo onda svoji na svome i kako da imamo miran san.

Odgovori

Dodo je zaduzio svoga sina za 3 000 000KM , a kamo li da nas ne zaduzi!!!!

Odgovori

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
8.500+
dnevnih
posjeta
265.000+
mjesečnih
čitanja
620.000+
mjesečnih
pregleda stranica
18.500+
fejsbuk
sviđanja