I dok gradovi u regionu jedan po jedan uvode takozvani "portal e-Uprava", građani Trebinja još uvijek nemaju tu privilegiju, a po svoj prilici tu uslugu neće pomoći da koriste ni u dogledno vrijeme, kažu u nadležnom Odjeljenju za opšte poslove Gradske uprave.

gradska administracija trebinje

Samim tim, građani nemaju mogućnost da putem elektronskih servisa na internetu dobiju određenu uslugu, sem odgovarajuće infomacije putem elektronske pošte - imejla.

"Još nisu doneseni odgovarajući podzakonski akti koji regulišu oblast elektronskih usluga koje pruža Odjeljenje za opštu upravu", pojašnjavaju u ovom Odjeljenju.

Trebinjci, uglavnom, do neophodnih dokumenata ili prijava koriste šaltere Gradske uprave, odnosno nadležnih organa javne uprave, a samo oni mlađi za potrebni dokument raspitaju se putem zvaničnog imejla.

Portal e-Uprava, koji već godinama uspješno funkcioniše u Beogradu, Novom Sadu i u još 81 opštini u Srbiji, omogućava da građani i privreda mogu da dobiju različita dokumenta iz državne uprave elektronskim putem, bez potrebe da odlaze na šaltere zvaničnih institucija.

S druge strane, stručnjaci iz ove oblasti upozoravaju da "portal e-Uprava" mora da bude dobro zaštićen od eventualnih hakerskih napada, kako ne bi došli u pitanje lični podaci građana koji se na njemu registruju.

"Da bi ta vrsta veb sajta funkcionisala na najbolji mogući način, neophodno je da koristi, između ostalog, funkcionalan veb sajt, HTTPS konekciju, validan SSL sertifikat koji je upisan u registre sertifikata internet pretraživača, kao i adekvatan hosting", pojašnjava stručnjak za veb razvoj Dušan Mirković.

Građani Trebinja kažu da bi, u pojedinim slučajevima, i te kako bilo značajno da određene usluge mogu da završe od kuće, kao što su, na primjer, onlajn upis djece u predškolske ustanove, poručivanje izvoda iz matične knjige rođenih i uvjerenja o državljanstvu...

Portal "e-Uprava" je najjednostavniji način da se smanje redovi, izbjegne korupcija, a povećaju transparentnost i efikasnost u radu, zaključuju stručnjaci iz ove oblasti.