Republika Srpska uputila je 17. izvještaj Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija. Novi izvještaj Vlade Republike Srpske poslat je uz propratno pismo predsjednika Srpske Milorada Dodika generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Antoniju Guteresu, povodom predstojeće debate o situaciji u BiH u ovoj instiituciji.

Palata republike

U pismu je Republika Srpska najviše pažnje skrenula na neustavno djelovanje Izetbegovića kada je riječ o, kako je istakao predsjednik Republike Srpske u svom pismu, frapantnom neustavnom pokušaju da jednostrano pokrene postupak protiv Srbije pred Međunarodnom sudu pravde u Hagu, uprkos protivljenju druga dva člana Predsjedništva BiH.

Jedan od mnogih bio je i pokretanje revizije tužbe protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, i pored protivljenja druga dva člana Predsjedništva.

U izvještaju se dodaje da su Izetbegović i njegovi pomagači iz međunarodne zajednice pokušali da podriju pravni status koji entiteti i konstitutivni narodi imaju na osnovu Dejtonskog sporazuma.

"Izetbegović je osporio legitimitet Srpske tražeći zabranu obilježavanja Dana Republike, proslave dana osnivanja Republike Srpske, koji se godinama i u miru obilježavao. Iako je Republika Srpska izmijenila zakone o tom danu da bi ih uskladila sa odlukom Ustavnog suda BiH, SDA i njeni saveznici optužili su Srpsku da prkosi Ustavnom sudu", piše u Izvještaju.

Čak su se i američki zvaničnici, podržavajući planove SDA, protivpravno uplitali u unutrašnja pitanja BiH, i zaprijetili sankcijama ako njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni, navedeno je u Izvještaju. Tu prijetnju na kraju su i sproveli uvodeći sankcije predsjedniku Srpske.

"SDA nastavlja da koristi Tužilaštvo BiH kao političko oružje protiv zvaničnika Republike Srpske", navodi se u Izvještaju.

U pismu je naglašeno da Srpska, uprkos bošnjačkim tvrdnjama, ne traži otcjepljenje od BiH, već radi na realizaciji decentralizovanog dejtonskog sistema koji, kako je EU jasno rekla, nije prepreka članstvu zemlje u EU.

Institucijama pravosuđa BiH potrebne su duboke reforme, mjere na sprečavanju diskriminacije žrtava ratnih zločina na osnovu nacionalne pripadnosti i sprečavanje uplitanja politike u odluke Tužilaštva BiH, navodi se u Izvještaju.

"Nužno je reformisati Ustavni sud BiH kojim hara politički uticaj, a čije su pozicije rezervisane za strance nespojive sa suverenitetom BiH i članstvom u EU", piše u Izvještaju Republike Srpske Savjetu bezbjednosti Ujedninjenih nacija.

Zvaničnici Srpske su posebnu pažnju skrenuli i na ostale prijetnje po bezbjednost i napredak BiH, ali i na načine na koje SDA radi na tome da BiH pretvori u utočište džihadista.

"SDA je izvršila pritisak na direktora Agencije za statistiku BiH da nezakonito nametne program obrade podataka iz popisa stanovništva u BiH, kojim su rezultati uvećani iz političkih razloga", navodi se u Izvještaju.

Među ključnim stavkama u izvještaju jeste to da Republika Srpska traži vraćanje političke strukture koja je uspostavljena Dejtonskim sporazumom, da Izetbegović treba da bude pozvan na odgovornost zbog kršenja Ustava BiH, da je Dejtonska struktura od suštinskog značaja za budućnost BiH, ali i da Tužilaštvo BiH služi politici, a ne pravdi.