Pristalice pokreta "Zajedno za Makedoniju" upale su u zgradu parlamenta vičući "Ovo je puč", prenijeli su makedonski mediji. Kako navode, grupa maskiranih osoba napala je fizički lidera SDSM Zorana Zaeva i poslanika te stranke Damjana Mančevskog, kojima su u metežu razbijene glave.

makedonija neredi

U neredima u Sobranju teže je povrijeđen poslanik Alijanse za Albance, Zijadin Sela, javlja skopski portal A1on, dok televizija Alsat-M navodi da se Sela bori za život.

Direktorka Klinike za hirurške bolesti "Sveti Naum Ohridski" (Gradske bolnice) Jasminka Čabukovska izjavila je za tu agenciju da je u Sobranju ukupno povrijeđeno 45 lica, među kojima troje policajaca i pripadnika obezbjeđenja.

Snage specijane policije započele su nešto prije 22 časa da izbacuju pristalice VMRO DPMNE iz zgrade makedonskog parlamenta, a prema navodima Ministarstva unutrašnjih poslova Makedonije sada su svi evakuisani.

Iz makedonskog MUP-a saopšteno je da je izdata naredba policajcima da, nakon evakuacije, pregledaju sve prostorije Sobranja kako bi utvrdili da li eventualno ima lica kojima je neophodna medicinska pomoć.

Osim toga izdata je naredba da policajci provjere sve bolnice u Skoplju kako bi utvrdili broj povrijeđenih i njihovo zdravstveno stanje.

U zgradi Sobranja ugašena su svjetla, dok su ispred i dalje okupljeni građani, a situacija je mirna.

- Ispred zgrada su bačene šok bombe kako bi se oslobodio prostor za evakuaciju - rekla je večeras urednica SITEL televizije Ivona Talevska.

Ona je za Tanjug objasnila da prva pomoć i specijalne jedinice policije evakuišu poslanike, a neki od njih su, kaže, povrijeđeni u neredima.

Makedonska policija ranije sinoć je poslala pojačanje u Sobranje i blokirala ulaz u zgradu parlamenta, a nakon što su u zgradu počele da ulaze jače policijske snage čulo se nekoliko eksplozija, pa je isključeno svjetlo.

Ispred Sobranja je napadnuta ekipa Televizija Telma, a tu se i dalje nalazi veći broj učesnika protesta koje organizije Građanska incijatova "Za zajedničku Makedoniju" i koji više od 50 dana protestuju protiv izbora predsednika parlamenta i nove vlade koju namjerava da formira parlamentarna većina sastavljena od SDSM i albanskih partija DUI, Besa i Alijansa za Albance.

U nekoliko gradova u unutrašnjosti Makedonije, prema informacijama medija, učesnicima protesta su upućeni pozivi da se upute na proteste u Skoplje.