Crnogorska Skupština usvojila je danas na Cetinju Zakon o potvrđivanju Sjevernoatlantskog ugovora, kojim se obezbjeđuju uslovi za pristupanje Crne Gore u NATO.

crna gora zastava

Za usvajanje Zakona glasalo je 46 poslanika. Od opozicionih partija sjednici Skupštine prisustvovali su samo poslanici Socijaldemokratske partije.

Nakon donošenja i stupanja na snagu Zakona, Crna Gora će dostaviti svoj instrument potvrđivanja Sjevernoatlantskog ugovora Vladi SAD koja je depozitar ugovora.

Datum prijema tog instrumenta o potvrđivanju biće datum stupanja Crne Gore u članstvo NATO-a.

Crnogorski premijer Duško Marković ocijenio je da će "današnji dan biti upisan u najsvjetliju stranicu istorije Crne Gore".

"Istorijski posmatrano, za naše mjesto u društvu najrazvijenijih zaslužne su i sve prethodne generacije. Sve generacije, makar u prethodna dva vijeka - da ne idem dalje, koje su uvijek bile na pravoj strani istorije, koje su podnijele strašne žrtve u odbrani civilizacijskih tekovina u dva svjetska rata u prošlom vijeku i koje su ostale uskraćene od velikih sila za pravedno vrednovanje te žrtve", naveo je Marković.

On je rekao da je ovo trenutak u kojem se, sa osjećanjem duboke tuge i žaljenja, podsjeća i tragičnih događaja od prije 18 godina kada je u Murini poginulo šestoro ljudi tokom NATO bombardovanja.

"Nećemo zaboraviti te nevine žrtve. Nećemo zaboraviti ni da je Crna Gora tada, mimo svoje volje, bila uvučena u tragičan sukob Srbije sa NATO snagama, niti da je samo zahvaljujući vanrednim diplomatskim naporima tadašnjeg rukovodstva naša država izbjegla nesagledive posljedice", kaže Marković.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović ocijenio je da je ovom sazivu parlamenta dodijeljena istorijska uloga da, sa poštovanjem prema prošlosti i osjećanjem odgovornosti prema budućnosti, podrže većinsko opredjeljenje Crne Gore i odluče o pristupanju države Alijansi.

"Nalazimo se na istorijskoj prekretnici i odluke se moraju donositi. Svjestan sam da dio opozicije nema pozitivan odnos prema ovom pitanju. Žalim što našim građanima, saglasno demokratskim principima, neće danas u Skupštini iznijeti svoje argumente", rekao je Brajović.

On je ubijeđen da Crna Gora pravi civilizacijski iskorak i svrstava se uz najrazvijenije demokratije.

Sjednici su prisustvovali predsjednik Crne Gore Filip Vujanović i predstavnci crnogorske sudske vlasti, akademske zajednice, gradonačelnik Cetinja Alaksandar Bogdanović, kao i lider Demokratske partije socijalista Milo Đukanović.

Crnogorski opozicioni Demokratski front organizovao je danas na Cetinju narodni skup povodom održavanja sjednice Skupštine Crne Gore o članstvu u NATO.