U narednih nekoliko godina na mreži energetskog sektora Republike Srpske naći će se hidroelektrane "Bočac 2" i "Dabar", a planiran je i početak izgradnje HE "Buk Bijela" i vjetroelektrane "Hrgud", kazao je danas na "Jahorina ekonomskom forumu 2017" izvršni direktor za ekonomsko-finansijske poslove "Elektroprivrede RS" /ERS/ Blagoje Šupić.

blagoje supic

On je kazao da bi "Bočac 2" trebao da bude na mreži već za dvije godine, a "Dabar" u naredne četiri. Vrijednost ovih investicija je više stotina miliona KM.

"Sve ove projekte 'Elektroprivreda Republike Srpske' će da gradi  iz sopstvenih i kreditnih sredstava", rekao je Šupić na panel diskusiji "Energetski sektor Republike Srpske - potencijal za budućnost" u okviru ekonomskog foruma na Jahorini.

On je podsjetio da će HE "Dabar" biti instalisane snage 160 megavata i da je u taj projekat do sada uloženo oko 51 milion maraka, ističući da je u toku i izgradnja dovodnog tunela - kao najznačajnije građevine ovog objekta, čija je vrijednost oko 115 miliona KM.

"Uskoro će biti sklopljeni i ugovori o izgradnji mašinske zgrade i brane HE 'Dabar'", naveo je Šupić.

On je dodao da će instalisana snaga HE "Bočac 2" biti oko deset megavata, a da je vrijednost radova oko 35 miliona KM.

Na panel diskusiji, na kojoj je učestvovao i ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, istaknuto je da ERS iz godine u godinu bilježi rast u proizvodnji, s ciljem da se ovaj proizvodni gigant nametne kao prepoznatljiv energetski faktor kako na Balkanu, tako i u Evropi.

Najavljeno je da će do 2030. godine u nove objekte i mrežu u sistemu ERS-a biti uloženo oko 11,5 milijardi KM, prvenstveno u nove termoelektrane u Gacku i Ugljeviku, te u hidroelektrane u slivovima rijeka Drina, Vrbas, Bosna i Trebišnjica.

I pored najave velikih investicionih ulaganja, Šupić je rekao da je politika većinskog vlasnika ERS-a - Vlade Republike Srpske, da ovo preduzeće ostane najjeftiniji snabdjevač električne energije u RS.

"Cijena električne energije za domaći konzum je za oko deset evra jeftinija od tržišne i čak jeftinija od proizvodne cijene, ali se to subvencioniše prodajom na slobodnom tržištu", naglasio je Šupić.

Na "Jahorina ekonomskom forumu 2017" učestvovalo je preko 400 učesnika i 50 izlagača iz ekonomske struke.

Prvog dana Foruma prisustvovao je i gradonačelnik Trebinja Luka Petrović.

Pokrovitelj manifestacije je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, a organizator Udruženje ekonomista RS "SWOT".