BLAGOJE ŠUPIĆ – Novi proizvodni objekti za još bolji rad Elektroprivrede RS

Autor: Božo Morić Foto: TrebinjeLive
TREBINJELIVE 28. 04. 2017. - 12:26h

U narednih nekoliko godina na mreži energetskog sektora Republike Srpske naći će se hidroelektrane „Bočac 2“ i „Dabar“, a planiran je i početak izgradnje HE „Buk Bijela“ i vjetroelektrane „Hrgud“, kazao je danas na „Jahorina ekonomskom forumu 2017“ izvršni direktor za ekonomsko-finansijske poslove „Elektroprivrede RS“ /ERS/ Blagoje Šupić.

blagoje supic

On je kazao da bi „Bočac 2“ trebao da bude na mreži već za dvije godine, a „Dabar“ u naredne četiri. Vrijednost ovih investicija je više stotina miliona KM.

„Sve ove projekte ‘Elektroprivreda Republike Srpske’ će da gradi  iz sopstvenih i kreditnih sredstava“, rekao je Šupić na panel diskusiji „Energetski sektor Republike Srpske – potencijal za budućnost“ u okviru ekonomskog foruma na Jahorini.

On je podsjetio da će HE „Dabar“ biti instalisane snage 160 megavata i da je u taj projekat do sada uloženo oko 51 milion maraka, ističući da je u toku i izgradnja dovodnog tunela – kao najznačajnije građevine ovog objekta, čija je vrijednost oko 115 miliona KM.

„Uskoro će biti sklopljeni i ugovori o izgradnji mašinske zgrade i brane HE ‘Dabar'“, naveo je Šupić.

On je dodao da će instalisana snaga HE „Bočac 2“ biti oko deset megavata, a da je vrijednost radova oko 35 miliona KM.

Na panel diskusiji, na kojoj je učestvovao i ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, istaknuto je da ERS iz godine u godinu bilježi rast u proizvodnji, s ciljem da se ovaj proizvodni gigant nametne kao prepoznatljiv energetski faktor kako na Balkanu, tako i u Evropi.

Najavljeno je da će do 2030. godine u nove objekte i mrežu u sistemu ERS-a biti uloženo oko 11,5 milijardi KM, prvenstveno u nove termoelektrane u Gacku i Ugljeviku, te u hidroelektrane u slivovima rijeka Drina, Vrbas, Bosna i Trebišnjica.

I pored najave velikih investicionih ulaganja, Šupić je rekao da je politika većinskog vlasnika ERS-a – Vlade Republike Srpske, da ovo preduzeće ostane najjeftiniji snabdjevač električne energije u RS.

„Cijena električne energije za domaći konzum je za oko deset evra jeftinija od tržišne i čak jeftinija od proizvodne cijene, ali se to subvencioniše prodajom na slobodnom tržištu“, naglasio je Šupić.

Na „Jahorina ekonomskom forumu 2017“ učestvovalo je preko 400 učesnika i 50 izlagača iz ekonomske struke.

Prvog dana Foruma prisustvovao je i gradonačelnik Trebinja Luka Petrović.

Pokrovitelj manifestacije je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, a organizator Udruženje ekonomista RS „SWOT“.

TAGOVI:

Komentari

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
9.000+
dnevnih
posjeta
270.000+
mjesečnih
čitanja
665.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.100+
fejsbuk
sviđanja