Dok izbrojimo do 10, zaduženi smo sa novih 160 konvertibilnih maraka. Samo u jednom danu, a da toga nismo ni svjesni, naš ukupan dug povećava se za oko 1,4 miliona maraka.

zgrada-vlade-republike-srpske

Dakle, u roku od 24 časa Vlada Republike Srpske pozajmi novac za 1.690 prosječnih penzija ili 341 prosječnu platu u Republici Srpskoj.

To pokazuje računica na osnovu zaduženja Vlade Republike Srpske samo po osnovu trezorskih zapisa i obveznica u ovoj godini.

U 96 dana zaduženi smo sa oko 133,8 miliona maraka na tržištu kapitala na 6 aukcija. Posljednja je bila 5. aprila, a naredna je već zakazana za 3. maj, na kojoj Ministarstvo finansija traži 50 miliona KM za emitovane obveznice.

Ministarstvo finansija, inače, planira da na ovakav način u toku godine prikupi 348 miliona maraka zbog nedostatka novca u budžetu.

To im je odobrila Narodna skupština RS, kao što je odobrila i da ukupno dugoročno mogu da uzmu 411,1 milion maraka ove godine.

marke KM

Po posljednjim zvaničnim podacima, ukupan dug Republike Srpske je na kraju septembra prošle godine iznosio 5,4 milijarde maraka.

Budžet RS ove godine planiran je sa oko 2,6 milijardi maraka, od čega je 522,5 miliona KM planirano od zaduživanja.

Istovremeno je predviđeno da bude vraćeno 650,6 miliona maraka duga.

Drugim riječima, svaka peta marka u budžetu je od kredita, a svaka četvrta ode na otplatu dugova.

Narodni poslanik iz NDP-a Dragan Čavić, koji je inače ekonomista, kaže da, po parametrima Svjetske banke i EU, Srpska zadovoljava uslove zaduživanja, ali da je problem struktura duga.

dragan cavic

Čak 48 odsto ukupne strukture duga koristi se za javnu potrošnju, a problem je i zaduživanje hartijama od vrednosti zbog sve nepovoljnijih kamatnih stopa – ocijenio je Čavić.

Dodao je i da veliki problem predstavlja što je od ukupnog zaduženja svega oko 9 odsto otišlo u privredu.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik tvrdi da Srpska uspješno ispunjava kreditne obaveze i smanjuje apsolutni iznos duga, “što je jedinstven primer u regionu”.

Dodik kaže da Srpska održava finansijsku likvidnost i da postoji neobjektivna predstava o njenim zaduženjima.

- Dospijevaju određeni anuiteti koji se odnose na vraćanje ranijih obaveza i najčešće deo njih vraćamo emisijom obveznica - rekao je Dodik i naveo da Srpska u apsolutnom smislu smanjuje kreditne obaveze.

milorad dodik

On je istakao da je, osim u 2014. godini, Republika Srpska izmirila 30 odsto ranijih kreditnih obaveza, među kojima su i one nastale do 1991. godine, zatim staru deviznu štednju i ratnu štetu.

- Pribavljanjem novca od klirinškog duga i eventualnom privatizacijom Rudnika željezne rude “Ljubija” obezbijedićemo dovoljno novca za potpunu likvidnost i nema razloga za ovakvu vrstu brige. To što razni analitičari pokušavaju da naprave, upućujem vas na njihove izjave od prije godinu ili dvije koje su identične sadašnjim - istakao je Dodik.

Spoljni dug RS u septembru prošle godine je bio 3,1 milijardi maraka, od čega je budžet zadužen sa gotovo dvije milijarde KM, lokalne zajednice sa 77,2 miliona KM, a javna preduzeća i IRB imaju nešto više od milijardu maraka duga.

Unutrašnji dug je iznosio oko 2,3 milijarde KM. Od toga je budžet dužan 1,8 milijardi KM, gradovi i opštine 291,5 miliona KM, te fondovi socijalne sigurnosti 190,5 miliona KM.