Na početku mandata Slavka Vučurevića u Trebinju je premijerligaški status imalo pet sportskih kolektiva, dok su poslije četiri godine u tom rangu takmičenja ostala samo dva kluba, što je najbolji pokazatelj nedomaćinskog i neodgovornog ponašanja prethodne gradske vlasti prema trebinjskom sportu.

sportovi

Tvrde ovo za TrebinjeLive.info u Gradskoj upravi grada Trebinja, ističući da su zbog teške finansijske situacije u sportskim kolektivima iz premijer lige ispali fudbalski, košarkaški, muški i ženski rukometni klub "Leotar", dok su učestvovanje u najelitnijem takmičenju zadržali Klub malog fudbala "Leotar" i Streljački klub "Leotar RVI".

U najelitnijem takmičenju ostali su upravo oni koje prethodna gradska vlast nije, maltene, nikako pomagala - KMF "Leotar". Te sreće nije bio FK "Leotar". Danas se najstariji sportski kolektiv u gradu takmiči u Drugoj ligi Republike Srpske, trećem rangu takmičenja u najvažnijoj sporednoj stvari u svijetu.

"Period od 2013. godine je bio najteži u istoriji kluba. Ljudi koji su vodili naš grad u proteklom periodu nisu imali sluha za najveći brend grada - sport. Uspjeli smo da se održimo u ligi zahvaljujući samo igračima koji su igrali bez naknade", kaže Mitar Vukanović, predsjednik KMF "Leotar".

Klub je, kaže Vukanović, prošle godine bio pred gašenjem, ali su uz pomoć Vladimira Ćuka uspjeli da obezbijede generalnog sponzora, koji im je pomogao da upješno završe sezonu.

"Nadamo se da će nova vlast imati više razumijevanja za sport u gradu. Sada je 'knjiga' spala na dva kluba u elitnim takmičenjima. To je sramota jer je njima mjesto među najboljim", naveo je Vukanović.

On je dodao da je klub 2012. godine dobio oko 19.000 KM, dok je 2016. iz gradskog budžeta na njihov račun uplaćeno svega oko 4.300 KM

Referent za sport u Gradskoj upravi i jedan od najboljih džudista Republike Srpske, ali i regiona Mitar Mrdić, kaže za TrebinjeLive.info da je u periodu 2012.– 2016. godina došlo do značajnog smanjenja finansijske podrške koju Grad Trebinje pruža sportskim kolektivima.

"Ulažu se napori kako bi se postojeći problemi prevazišli čime bi se poboljšao status sportskih kolektiva u našem gradu", naveo je Mrdić, dodajući da je budžetom za 2017. godinu Gradska uprava pokazala odlučnost da želi da da maksimalnu podršku sportu, kako bi mu se vratio "onaj sjaj na koji smo bili ponosni".

Košarkaški klub /KK/ "Svislajon Leotar" od ove sezone se više neće takmičiti u Premijer ligi. Sele se u niži rang takmičenja. I pored toga što već nekoliko sezona igraju, maltene, samo uz domaće snage, bez finansijskih sredstava bilo je nemoguće opstati među najboljim.

I se nadaju da će od ove godine biti više sluha. A oči su uprte u sve nadležne institucije, ali i sponzore. Ishod razgovora biće poznat uskoro.

Ništa bolja situacija sa finansijskim sredstvima nije ni u Rukometnom klubu /RK/ "Leotar". U tom kolektivu tvrde da su 2012. godine na raspolaganju imali oko 30.000 KM iz gradskog budžeta, dok su 2016. godine dobili svega 9.000 KM.

Budžetom grada Trebinja za finansiranje programa razvoja sporta u 2017. godini predviđeno je 460.000 KM, što je za 138.000 KM više nego u 2016. godini.

Ovoga puta, od 460.000 KM čak 305.000 KM raspodijeliće 35 sportskih kolektiva, dok će preostalih 155.000 KM biti utrošeno za izgradnju i rekonstrukciju sportskih objekata i to 90.000 KM, za školski sport je izdvojeno 5.000 KM, a za pripreme vrhunskih i perspektivnih sportista predviđeno je 10.000 KM – što je duplo više sredstava nego u 2016. godini.

Za usavršavanje sportskih stručnjaka i radnika budžetom je obezbijeđeno 10.000 KM, dok je za sportske aktivnosti lica sa invaliditetom predviđeno 7.000 KM.

Grantu za nagrade za sportske rezultate predviđeno je 10.000 KM, dok grant za rezervu na raspolaganju ima 23.000 KM.

Od novih sportskih objekata, grad će ove godine finansirati izgradnju fudbalskog terena sa vještačkom travom, tartan stazu i kuglanu, dok su Hidroelektrane na Trebišnjici /HET/ počele sa izgradnjom zatvorenog olimpijskog bazena.