DODIK – Formira se fond za liječenje djece oboljele od rijetkih bolesti

Izvor: SRNA Foto: SRNA
TREBINJELIVE 27. 04. 2017. - 0:09h

U Republici Srpskoj biće formiran fond solidarnosti za liječenje djece oboljele od rijetkih bolesti u okviru Fonda zdravstvenog osiguranja, čiji bi obveznici bili svi zaposleni u Srpskoj sa učešćem od 0,25 odsto neto plate, dogovorili su predsjednik Srpske Milorad Dodik i predstavnici udruženja čiji su ciljevi usmjereni na poboljšanje uslova za liječenje oboljele djece.

fond za pomoc oboljeloj djeci

„Samo na osnovu trenutnog stanja plata, u fondu /solidarnosti/ godišnje bi se prikupljalo oko 6.383.000 KM, dok će biti otvorena i mogućnost uplata donacija. Savez opština i gradova biće obavezan svojom posebnom odlukom da propiše opštinama da učestvuju sa stanovišta uplata u ovom fondu. U tome će učestvovati i određene institucije Republike“, rekao je Dodik.

On je napomenuo da fond solidarnosti neće biti supstitucija za dosadašnja izdvajanja u okviru Fonda zdravstvenog osiguranja.

Dodik je istakao da u fondu solidarnosti neće morati učestvovati zaposleni koji to ne žele.

Prema njegovim riječima, iz prikupljenih sredstava izdvajaće se 20 odsto za kapitalna ulaganja u objekte i opremu za dijagnostiku i liječenje.

„Da bi fond bio moguć, izradili smo zakon o fondu solidarnosti za dijagnostiku i liječenje djece od rijetkih oboljenja, koji ćemo ovih dana predočiti i uputiti Narodnoj skupštini Republike Srpske“, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci, nakon sastanka sa predstavnicima ovih udruženja.

On je najavio da će zakon biti upućen u proceduru već prvog radnog dana sljedeće sedmice i da vjeruje da u toku ljeta može doći do njegovog usvajanja.

Dodik je naglasio da upravljanje fondom solidarnosti ne bi iziskivao nikakve dodatne troškove, jer bi se vodio u postojećoj administraciji, uz zaseban upravni odbor i stručnu komisiju koji bi radio bez naknade i potpuno transparentno, da bi se u svakom trenutku moglo vidjeti stanje priliva i odliva sredstava, kao i sve odluke koje se donose.

Dodik je rekao da, imajući u vidu da i pored organizovanja brojnih humanitarnih akcija nisu uspjeli da zadovolje probleme koji se pojavljuju, rodila se ideja da se formira fond koji bi bio usmjeren ka pomoći djeci oboljelih od rijetkih oboljenja.

Predsjednik Srpske je podsjetio da je njegov kabinet, organizujući sa ovim udruženjima humanitarne aktivnosti krajem godine „S ljubavlju hrabrim srcima“, prikupio za te potrebe pet miliona KM.

„Nastavićemo sa ovom akcijom, ali smatramo da i ovu vrstu manifestacije treba pretvoriti u zakonsko rješenje“, naglasio je Dodik.

On je naveo da će se sredstava koristiti i za liječenje u inostranstvu.

Predsjednik Upravnog odbora Centra za edukaciju „Tvoja riječ“ Olivera Ratković smatra da će ovaj fond riješiti probleme ili olakšati mnogim roditeljima da omoguće svojoj djeci ozdravljenje.

TAGOVI:

Komentari

Nakon toliko godina neka pametna ideja on nasih politicara!!! Pa fino uzmete deset feninga od kutije cigareta, kilograma kafe, alkoholnih pica, jedan fening od svake sms poruke tj od svih luksuznih dobara koja svi trosimo. A ako se neko ogradi i u ovome onda…

Odgovori

NIje to nikakava pametna ideja dosla od njega nego vidio lopov da se narod buni,pita gdje su pare iz Fonda,gdje su pare za lijecenje djece.Para za lijecenje djece i naroda nema jer propale drzavne firme koje je on privatizovao nemaju para da uplacuju a ono sto privatni sketor uplacuje on pokrade.

Odgovori

Neka dr cuk I brano dursum budu u upravnom odboru tog fonda…dokazani humanisti

Odgovori

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
8.500+
dnevnih
posjeta
265.000+
mjesečnih
čitanja
620.000+
mjesečnih
pregleda stranica
18.500+
fejsbuk
sviđanja