Javna ustanova "Turistička organizacija" grada Trebinja, zvanični plakat 4. međunarodnog festivala folklora i 13. sabora folklora napisala je na litiničnom, a ne na ćiriličnom pismu, pravdajući se da time žele da poštuju strane učesnike ove smotre pjesme i igre.

Festival folklora

U Turističkoj organizaciji na upit portala "TrebinjeLive" - "zbog čega, kao organizator manifestacije i javna ustanova grada koja se finansira iz budžeta, zvanični plakat nije napisala na ćiriličnom pismu", navode da su latiničnim plakatom poštovali "vlastita imena" učesnika smotre iz Poljske i Litvanije.

"Iz poštovanja prema njima, koji su po prvi put učesnici manifestacije, odlučili smo da ne spajamo ćirilično i latinično pismo", pojašnjavaju u Turističkoj.

Ipak, turistički radnici kažu da su saglasni da bi, kao javna ustanova koja je dio administracije grada Trebinja, aktivnosti koje provodi trebala propratiti ćiriličnim pismom, što im je već određeni vremenski period ustaljena praksa.

U Turističkoj ovaj potez pravdaju i time da su opredijeljeni da očuvaju ćirilično pismo, o čemu, kako su rekli, mogu da svjedoče i u lokalnom udruženju "Ćirilica".

Pored učesnika iz Poljske i Litvanije, na festivalu i saboru učestvuju i kulturno-umjetnička društva iz Srbije, Republike Srpske, Crne Gore, Bugarske, Grčke.

Nije poznato da li će i učesnici iz Srbije, Bugarske i Grčke biti ispoštovani na isti način. Za sada nisu napravljeni plakati na "srpskoj ćirilici", "grčkom alfabetu", kao ni na "bugarskoj azbuci".

Podsjećamo, smotra folklornih društava počinje u subotu, 29. aprila.

Sabor organizuje Kulturno-umjetničko društvo /KUD/ "Hercegovina" u saradnji sa Turističkom organizacijom Trebinja i "Blue diamond events" organizacijom iz Beograda.

Na Saboru će se, osim kulturno-umjetničkih društava iz Trebinja - "Hercegovina", "Alat Svislajon" i "Jovan Dučić", predstaviti i društva "Kosovski božur" iz Kosovske Mitrovice, "Abrašević" iz Čačka, "Igalo" iz Igala, "Zora Hercegovine" iz Bileće, "Nevesinje" iz Nevesinja, baletska škola "Lujo Davičo" iz Beograda.

Specijalni učesnici će biti pobjednici Sabora trubača u Guči.

Prema programu Sabora, nastupi će biti održani u sportskoj dvorani "Miloš Mrdić" u Bregovima, u subotu od 19.00 časova.

Svečani defile učesnika ulicama grada planiran je istog dana od 11.00 do 12.00 časova.

Ulaz je slobodan.