Crkvena opština Podgorica saopštila je da su nepoznati počinioci noćas vandalski oskrnavili i ukrali ostroški krst i ikonu Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca u podgoričkom naselju Konik, gdje je planirana izgradnja crkve.

podgorica

U saopštenju se navodi da su krst i ikona postavljeni u nedjelju, 23. aprila na lokaciji gdje je planirana gradnja crkve Svetog Vasilija Ostroškog i ističe da je na ovaj način obilježeno mjesto stradanja nevinih ljudi pobijenih u bombardovanju Podgorice 5. maja 1944. godine.

"Budući da je veliki broj mještana Konika islamske i rimokatoličke vjeroispovijesti potpisao peticiju i dao prilog za gradnju Crkve Svetog Vasilija Ostroškog, sigurni smo da ovo nedjelo nije inspirisano vjerskim razlikama, već da iza svega stoje lični interesi pojedinaca", navodi se u saopštenju.

Iz Crkvene opštine podgoričke podsjećaju da su, prema svjedočenju starih stanovnika Konika, na mjestu bivše pijace osamdesetih godina prošlog vijeka pronađeni zemni ostaci stradalnika, najvjerovatnije tu sahranjenih u jednoj od brojnih jama nastalih u Podgorici od kratera avionskog bombardovanja.

"Zato one koji atakuju na ovo mjesto vođeni trgovačkim duhom i ličnim interesima treba da znaju da skrnavljenjem krsta i ikone vrijeđaju svetinju vjere i svetinju ljudskih grobova", navodi se u saopštenju Crkvene opštine Podgorica.

Podogoričke gradske vlasti ranije su podnijele krivičnu prijavu protiv NN lica koja su, kako se navodi, "obila ograđeni prostor nekadašnje pijace na Koniku, koji je u vlasništvu Grada".