Načelnik Policijske uprave /PU/ Trebinje Žarko Laketa izjavio je danas da je stanje bezbjednosti na području istočne Hercegovine dobro i istakao da je za 20 odsto smanjen broj svih krivičnih djela u odnosu na prvo tromjesečje prošle godine.

pu trebinje

Laketa je, prezentujući novinarima rad policije za prva tri mjeseca ove godine, rekao da nije zabilježeno nijedno izvršenje najtežih krivičnih djela, kao što su ubistvo, teško ubistvo, razbojništvo i razbojnička krađa, kao ni izvršenje djela koja bi izazvala veću uznemirenost građana.

"Najveće smanjenje krivičnih djela zabilježeno je u oblasti opšteg kriminaliteta i iznosi 28 odsto", istakao je Laketa i naglasio da je PU Trebinje u odnosu na druge uprave u MUP-u Republike Srpske u vrhu po ukupnoj rasvijetljenosti krivičnih djela, koje iznosi 86 odsto.

Iako je u prva tri mjeseca bilo mnogo praznika, te kulturnih i političkih okupljanja, Laketa je naveo da je broj narušavanja javnog reda i mira manji za 41 odsto u odnosu na prošlu godinu.

"Kada je riječ o bezbjednosti u saobraćaju, primjetno je poboljšanje u ovoj oblasti. Vozači su počeli više da poštuju zakon o osnovi bezbjednosti saobraćaja", kaže Laketa.

Načelnik Sektora policije Siniša Laketa istakao je da su aktivnosti policijskih službenika u prva tri mjeseca bile planski usmjerene na povoljno stanje bezbjednosti, kako javnog reda i mira, tako i bezbjednosti saobraćaja, te jačanju bezbjednosti građana Hercegovine.

On je naglasio da je znatno smanjen broj narušavanja javnog reda i mira i da u ovoj godini nije evidentiran nijedan maloljetnik u izvršenju navedenih djela, dok ih je u istom periodu prošle godine bilo pet.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Bojan Dabić kaže da je na mjestu izvršenja krivičnog djela uhapšeno 11 lica, koja su prijavljena za počinjenih 12 krivičnih djela.

Dabić je dodao da je zabilježeno šest maloljetnika koji su izvršili sedam krivičnih djela - pet imovinskih i dva krivična djela protiv života i tijela.