Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije jutros je na lokalitetu iznad Kazana služio molitvu sarajevskim Srbima ubijenim tokom posljednjeg rata.

pomen vladika grigorije

Pred odlazak na Kazane, vladika Grigorije koji je i administrator Mitropolije dabrobosanske i predsjedavajući Međureligijskog vijeća, rekao je da kreće na hodočašće da bi se odala počast svim žrtvama i da taj put treba preći u tišini.

Kazani su jama koja se nalazi na lokaciji Boguševac u sarajevskom naselju Bistrik, opština Stari grad.

Od sredine 1992. do oktobra 1993. godine nad Kazanima su vršena ubistva Srba čija tijela su potom bacana u jamu.

Ubistva Srba vršili su pripadnici 10. brdske brigade Armije RBiH, kojom je komandovao predratni sarajevski kriminalac Mušan Topalović zvani Caco.

Srbi su dovođeni iznad jame gdje su ubijani vatrenim i hladnim oružjem, nakon čega su njihova tijela bacana u jamu.

Članovi Međureligijskog vijeća BiH u okviru obilaska mjesta stradanja Srba, Hrvata, Jevreja i Bošnjaka, osim Kazana, posjetiće i Križančevo Selo i Krušćicu u opštini Vitez, te Korićanske stijene u opštini Kneževo.

Predviđeno je da u Križančevom Selu u 11.30 časova molitvu predvodi nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, u Krušćici u 12.30 časova predsjednik Jevrejske opštine Sarajevo Boris Kožemjakin, a na Korićanskim stijenama zamjenik poglavara Islamske zajednice u BiH Husein Smajić.

Mjesta stradanja posjetiće i ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac.